Olen 69-vuotias nainen ja olen tupakoinut 22 vuotta. Tunnen syyllisyyttä siitä, etten ole pystynyt lopettamaan. Nyt kahden kuukauden ajan kurkussani oikealla puolen on tuntunut kipua, joka pahenee koko ajan. Voiko se olla oire kurkkusyövästä? Miten sitä tutkitaan? Isomummi

Pitkään tupakoineen pitkittynyt kurkkukipu on aina aihe syövän etsimiselle. Tutkimus aloitetaan yleislääkärin vastaanotolla peilitutkimuksella. Lämmitetty nielupeili viedään kielestä kiinni pitäen nieluun ja otsalampun kirkas valo valaisee kurkunpään. Nielu voidaan puuduttaa suihkeella yökkäilyn vähentämiseksi.
Jos näköala kurkunpäähän on hyvä, mahdollinen kasvain yleensä näkyy. Jos sitä ei näy, kaula tutkitaan vielä tunnustellen ja ehkä ultraäänelläkin. Kivulle yleensä löytyy hyvä selitys ja toivon mukaan myös hoito.
Jos kurkunpäähän ei nähdä täydellisesti – tämä on toden-
näköisempi vaihtoehto – kurkkuvaivainen lähetetään korvalääkärille. Tämän tähystystutkimuksessa kurkunpää tutkitaan taipuisalla tähystimellä, joka sujautetaan alas sieraimen kautta.
Syyllisyydentunteesi on ymmärrettävä ja sen kertominen lääkärille herättää hänessä varmasti myötätuntoa. Nyt vain rohkeasti varaamaan aika lääkärille!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen jälkeen kun olen tehnyt voitavani terveyteni eteen - en tupakoi ja liikun kohtuullisesti, käyn "ilmaiset" kontrollit mammografiassa ja papassa ja kerran vuodessa gynekologikontrolli kuten veriarvokontrolli (kilpirauhasarvot, kolestroli ja sokeri ) ja kontrolloin kotona verenpaineen silloin tällöin, nautin elämästä enkä sure olemattomia asioita. Jos tulee kohdalle vakava sairaus, se on sitten sen ajan murhe. Mutta kesä tulee ainakin meille kaikille.

Lainaus:

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa ja minä olin se joka kolmas :(

Minä tunnen niin monta syöpään sairastunutta/kuollutta, niin vanhaa kuin vähän nuorempaakin, etten edes oleta, ettenkö siihen itsekin joskus sairastuisi!

Toki jos on SELKEITÄ oireita, jotka voisivat sopia tiettyyn syöpään, silloin kannattaa mennä lääkäriin. Mutta muulloin on aivan turha pelätä syöpää - se tulee kuitenkin, ellei sitten sydänkohtaus ehdi ensin...!! :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla