Lääkäri Tuula Petäys on ehtinyt hoitaa uransa aikana noin 50 000:ta potilasta. Hän tekee töitä, sillä hän on todennut sen ehdottomasti parhaimmaksi lääkkeeksi.

Hotelli Espanjasta. Lause kuin nimi romaanin kannesta. Tuula Petäykselle se on uutta arkea. Hän kun on juuri ostaa pätkäyttänyt ikioman hotellin Aurinkorannikolta nousevan vuoren rinteeltä.

Tuore hotellinomistaja hymyilee keittiössään rauhallisesti, vaikka väittää olevansa kaikkea muuta. Hän kun ei ole mikään kiinteistömoguli. Hän on iho- ja allergialääkäri. Ja juuri siksi hänellä on nyt hotelli, vaikka ei ole koskaan ollut tippaakaan kiinnostunut talousasioista. 

– Olen jo pitkään vastaanotoilla pähkäillyt, mistä löytäisin sopivan pakopaikan kevään siitepölyistä kärsiville. Kun sitten löysin myynnistä tämän pikku hotellin, keksin heti että tässä se on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja mikä näppärintä, Tuula pääsee itsekin pikku pakoretkille aina silloin tällöin. Hän ei tosin pakoile siitepölyjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 – Viime keväänä, kun olin totaalisen loppu, tein pienen laskelman ja huomasin tehneeni viimeiset kolme vuotta joka viikko yli 90 tuntia töitä. Jotain oli keksittävä ja nähtävä muutakin kuin työmatkojen ruuhkateitä, Tuula hymähtää.
Mutta ei hän silti työtään pakene. Espanjassakin hän on lääkäri. Ammattia vain voi harjoittaa kätevästi heti omalta kotiterassilta.

Reseptilääkkeenä työ

Tuula rupattelee verkkaisesti, vaikka oikeasti hänellä on järkyttävä kiire. Kassi odottaa lattialla avattuna, vaihtovaatteet sängyllä, taksi joka juuri heitti hänet pihaan, soittaa nappaavansa Tuulan takaisin töihin jo puolen tunnin päästä.

Ainakaan vielä työtunnit eivät ole tainneet tipahtaa alle 90.

"Töiden kahmiminen on helmasyntini, mutta vain niin taidan unohtaa vaivani."

Vaivojen aiheuttajat, kädet, elehtivät puheen mukana laajoja kaaria ilmaan. Mutta muuten ne ovat vähän erikoisempaa mallia. Normaaleja selvästi lyhyemmät, seitsemänsormiset, joista kolme toimii kunnolla.

– Vielä nuorempana nämä olivat oikein näppärät, mutta iän myös nivelpinnat ovat niin kuluneet, että niiden toimivuus heikkenee jatkuvasti, Tuula selostaa asiallisella lääkäriäänellä, mutta puuskahtaa sitten:

– Se ottaa päähän, etten enää voi kannella tuonne pihalle kiviä, niin kuin 20 vuotta sitten.

Puolentoista pillerin ihme

Ikkunoista aukeava kaunis piha tosiaan kumpuilee kivisiä pengerryksiä, jotka Tuula kertoo itse sinne kasanneensa. Ja nauraa heti perään. Hän kun on tottunut hämmästyksestä venähtäneisiin ilmeisiin. 

– No siksi siinä menikin niin helkutin kauan!

Tuulan kädet ovat talidomidi-lääkkeen vaurioittamat. Sellaisen pienen pillerin, jota hänen äitinsä ehti Tuulaa odottaessaan nielaista raskauspahoinvointiin vaivaiset puolitoista kappaletta. Se riitti käsien vaurioitumiseen, mutta piti ehjänä sydämen ja sisäelimet, jotka useilla talidomidi-vammautuneilla oireilevat.

Suomessa talidomidi-lapsia ehti 1950–60-lukujen taitteessa syntyä parisenkymmentä, Saksassa parisataatuhatta ja Japanissa yli miljoona, ennen kuin vammojen aiheuttaja selvisi. Tuulan farmaseutti-äiti oli Suomessa lääkkeen ihan ensimmäisiä kokeilijoita. Hän ei antanut sitä itselleen koskaan anteeksi. Ei, vaikka Tuula monesti pyysi.

"Oli raastavaa seurata, kuinka äiti syytti itseään ihan kuolemaansa saakka."

– Yritin saada hänet ymmärtämään, että minulle tämä oli pikemminkin mahdollisuus nähdä ja kokea asioita eri tavalla kuin mikään tuomio. Monesti mietin, olisiko hänestä ollut parempi vaihtoehto, että en olisi syntynytkään, mutta siihen äiti ei pystynyt koskaan vastaamaan.

Ylihuolehtiville vanhemmille näyttääkseen Tuula muutti kotoa pois jo 16-vuotiaana ja hankki opintorahat siivoamalla. Taas seuraa hetken hämmennys. Siis oikeasti, siivoamalla?

– Minulla oli tosiaan aikamoiset näytönpaineet, en halunnut jäädä uhriksi. Koulussakin pärjäsin pojille mainiosti, kun minulla oli niin vahvat jalat. Niistä löytyi sopivasti sekä potku- että juoksuvoimaa, Tuula hymyilee.

Nukkekirurgin mahdoton haave

Tuula myöntää, ettei ei ole koskaan oikein osannut surkutella itseään. Ei edes silloin, kun päätti opiskella lääkäriksi ja kaikki maailmassa tuntuivat olevan asiasta toista mieltä. Hän oli kuitenkin ehtinyt kypsytellä päätöstään kauan. 

– Kasvoin isäni työn takia sairaalamaailmassa.

"Kolmivuotiaana olin jo järjestelmällisesti poistanut kaikilta nukeiltani sappikivet."

Vanhemmat eivät olleet lapsensa näppäryyssaavutuksista pelkästään ylpeitä. He olivat kauhuissaan.

”Lääkäriksi, ei ikinä”, ilmoitti Tuulan ylilääkäri-isä. Mutta tiheään toistettu lause menetti aikojen saatossa tehonsa.

– Yritin vuosien varrella keksiä jotakin muutakin. Opiskelin kemiaa ja olin ennen lääkistä kuukauden sairaanhoito-oppilaitoksessa, melkeinpä vain isäni kiusaksi.

Lääketieteellisessä Tuula selviytyi hienosti vaikeistakin operaatioista. Sen sijaan professorien vakuuttelu oli vaikeampaa.

–  Pyysin kuitenkin heitä aina näyttämään, miten homma tehdään ja kehittelin sitten oman tapani, sillä tavalla selvisin perusopinnoista, Tuula muistelee. Hän ei usko, että olisi lainkaan niin luova ilman erikoisia käsiään. Eikä varmasti yhtä sinnikäs.

Asvalttielämä ja muita yliherkkyyksiä

Kutsumus. Se kuulostaa jopa Tuulasta vanhanaikaiselta, mutta silti juuri se hänestä teki lääkärin. Allergialääkäriksi hän pääty järkisyistä.

– Ei näillä käsillä sentään oiota vaikkapa raavaitten miesten selkiä, Tuula sanoo ja myöntää, ettei valintaa ole tarvinnut katua.
Kun Tuula parikymmentä vuotta sitten istutti pihalleen puita, hän päätti sijoittaa pähkinäpensaan niin, että hän näkee sen heti aamukahvipöydästä. Kun tuuhea pensas alkaa puskea ensimmäisiä norojaan,  Tuula tietää, että siitepölykausi on alkanut.   

– Allergioita ei voi hoitaa kaavamaisesti oire–lääkitys-tyylillä, vaan täytyy kysellä ja tutkia potilaan taustoja sekä elintapoja ja -ympäristöä, vähän kuin salapoliisi, yhdistellä syitä ja seurauksia.

Tuulan salapoliisityö allergioiden parissa ei aina ole vain palkitsevaa.

Se voi olla myös raivostuttavaa. Kun Tuula työskenteli Allergiasairaalassa astmaatikkojen ja homealtistuneiden parissa, hän havahtui siihen kuinka todellista ja vaurioittavaa homepöly on. Jopa niin, että Tuula altistui potilaittensa kautta homeelle ja sai astman. 

– Nykyään pystyn nopeasti haistamaan, kenellä on sisäilmaongelma, Tuula hymähtää ja myöntää olevansa astmapiippuineen ja vuotavine nenineen kenties astetta uskottavampi allergialääkäri.

– Kun nykyään työpaikoilla alkaa viidettä kertaa parin vuoden sisällä yt-neuvottelut, niin siinä oireet lisääntyvät vähän yhdellä jos toisella. Välillä toivoisinkin, että tässä ohessa olisi tullut hankittua myös psykiatrin koulutus.

Ymmärrystä reseptin oheen

Tuulan taksi odottaa jo pihassa. Hän myöntää tottuneensa siihen, että on yleensä vähän myöhässä. Se pitää virkeänä. Lauantai-illalle riittää tänäänkin potilaita.

Joskus viime kevään väsymyksessä Tuula teki myös toisen laskelman; hän on ehtinyt hoitaa uransa aikana jo noin 50 000 potilasta. Määrä on kuin pitkä kielilällätys kaikille niille aikoinaan hänen ammatinvalintaansa epäilleille professoreille.

Mutta entä potilaat, eivätkö he ole koskaan ennakkoluuloisia?

– Ihan hämmästyttävän harvoin. Nuoret miehet joskus, mutta kahta lukuunottamatta olen saanut heidät puhuttua ympäri.

Oikeastaan Tuula on huomannut, että potilaiden kanssa on käynyt juuri päinvastoin kuin epäilevien kollegoiden.

"Ihmisten ei tarvitse kuin vilkaista arpisia käsiäni, niin he huomaavat, että tuo taitaa ymmärtää."

– Tuo kun on ollut muutaman kerran potilas itsekin.

Ja niin se on, sillä kiireessäkin lääkärin on Tuulan mielestä aina eläydyttävä potilaan tilanteeseen. Oltava niin suora ja rehellinen kuin mahdollista, ja silti valaa uskoa, ihan loppuun saakka. Niin hän kohtelee itseäänkin.

– Meistä talidomidi-vammautuneista on puolet jo kuolleet, ja ikä tuo koko ajan uusia vaivoja, joita ei ole voinut aiemmin ennustaa. Saksasta, meidän potilassäätiöstä, juuri taannoin varoiteltiin, että seuraavaksi pitää varautua kaularangan rappeutumiseen.

– En tiedä, miten minulle käy, mutta pahenevien nivelkipujen kanssa joudun varmasti elämään. Siksi haluan, että olosuhteet ympärilläni ovat niin mukavat kuin mahdollista, Tuula miettii.

Juuri nyt se tarkoittaa lämmintä, aurinkoa ja työtä, sillä tavoin sopivasti. Ihan mukavan kuuloinen resepti.

Olen ollut Tuulan potilaana 90-luvulla. Vieläkin muistan hänet erityisen mukavana, potilasta kuuntelevana ja osaavana lääkärinä. Kaikkea hyvää Tuulalle, olisipa hänen kaltaisiaan lääkäreitä enemmän!

Katja

Ihan samaa mieltä. Harvoin lähtee lääkäristä tunteella, että nyt on joku oikeasti asioista tietävä kuuntellut ja antanut hoitoa, josta on pidemmällä kaavalla apua. Kiitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla