Maksaläiskät, ihon rusehtavat pigmenttihäiriöt, tekevät ihosta likaisen ja nuutuneen näköisen. Mistä niihin saa avun?

Kun otsaan alkaa hahmottua entisen Neuvostoliiton kartta, joka ei pesemällä haalistu, tiedät ottaneesi aurinkoa vähän liikaa.

Tarkkaa syytä maksaläiskien syntyyn ei kylläkään tiedetä, mutta niiden ruskea väri voimistuu auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Siksi kevät herättelee myös erilaiset kosmetiikkavalmistajat markkinoimaan tuotteitaan. Aurinkosuojia, vaalentavia voiteita, peitevoiteita putkahtelee hyllyille kilpaa leskenlehtien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siankärsämöä pigmenttiläiskiin

Nykyään myös kotimaisia kosmetiikkayrittäjiä mietityttää kasvojemme kirjavuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tenho Pitkänen etsi 1990-luvulla apua omaan psoriasikseensa ja kiinnostui vanhoista kansanparannuskeinoista. Niistä hän sai lähtöajatuksen Detria-yritykseensä, joka hyödyntää kotimaisia marjoja ja kasveja kosmetiikkatuotteissaan. Mustikkaa ihon elastisuuden säilyttämiseen, katajaa ihovaurioihin ja siankärsämöä pigmenttiläiskiin.

– Törmäsin aikoinaan työmatkalla Japanissa ihonvaalennukseen, joka oli siellä erittäin suosittua. Japanissa oli tutkittu, että sianpuolukka vaalentaa tehokkaasti. Suomessahan ei tarvita vaaleampia ihoja, mutta maksaläiskiä meilläkin on ja puolukoita. Siitä sitten kotiin tultua alettiin kehitellä omaa hoitotuotetta, Pitkänen kertoo.

Näin ET-lehti kirjoitti psoriasiksesta vuonna 1978

Maksaläikkiä myös tummaihoisilla

Entä ovatko maksaläiskät ihan suomalainen erityispiirre? Eivät ole, lohduttele helsinkiläisen Siluetti Sairaalan erikoissairaanhoitaja Taina Heikkinen.

Hän on työssään kohdannut paljon myös tummaihoisia, joilla on sama ongelma.

– Meillä suomalaisilla auringonpalvonta oli pari vuosikymmentä sitten aika estotonta, ehkä me ainakin osittain hoidamme nyt niitä vaurioita, Heikkinen miettii.

Hänen työpaikallaan on erikoistuttu pigmenttimuutosten häätöön kemiallisilla kuorinnoilla ja laserhoidoilla. Heikkisen mielestä erityisesti laserhoito on ollut viime aikoina osoittautunut hyväksi hoitokeinoksi. Ihan ilmaista se ei tosin ole, pysyvämpiä tuloksia varten hoitoa on otettava kuurina, joten kukkaro kevenee läiskien lähdön myötä noin tuhannella eurolla. Eikä senkään jälkeen enää saa ottaa estottomasti aurinkoa ilman läiskien vaaraa.

– Ainoa keino välttyä maksaläiskiltä onkin välttyä auringonotolta, Heikkinen toteaa.

Se on varmasti myös ehdottomasti edullisin keino.

Oliko voiteista apua – näitä kokeilimme

Maksäläikkien häivytystä lupaavat monet voiteet. Toimitus kokeili niistä viittä erilaista.

1. Eucerinilta löytyy tuhti paketti maksaläiskätaistoon. Hyperpigmentaatiota kukistetaan tässä sarjassa erityisesti B-resorsinoli-nimisen aineen avulla. Neutraalin tuoksuiset ja miellyttävästi kosteuttavat voiteet olivat herkälle iholleni vähän liian tuhteja. Pigmenttiläiskien kanssa kasvojani alkoi koristaa lievä punakkuus. Täsmävoide, jota laitetaan vain pigmenttimuutosten päälle, ainakin hienokseltaan silotti ihon pintaa. Eucerin Even Brighter -päivävoide ja yövoide 50 33 ja 34 euroa. Eucerin Even Brighter Spot Corrector -täsmävoide 5 ml 31,70 e. Eucerin Even Brighter Concentrate -hoitotiiviste 6 x 5 ml 36 e, apteekeista.

2. Garnierin voiteet lupaavat muun muassa C-vitamiinin avulla hälventää näkyvästi kaikentyyppisiä tummia läiskiä. En tiedä kuinka näkyvästi, mutta jo muutamassa päivässä iho tuntui vähän tasaisemmalta. Pelästyin ensin herkkäihoisena rasvojen pirteää tuoksua, mutta parin viikon kokeilu ei kuitenkaan kutittanut. Garnier Dark Spot Treatment -yövoidetiiviste. 30 ml 15,50 e ja Garnier Dark Spot Corrector -päivävoide. 50 ml 15,50 e, päivittäistavarakaupat.

3. Detrian sianpuolukkaa sisältä seerumi oli miellyttävä käyttää, mutta maksaläiskiäni se ei vaalentanut. Ehkä nenänpielen punaisuus jonkin verran tasoittui, mutta peruskirjavuus silti pysyi. Arbutin-seerumi. 30 ml 51,31 e, apteekit.

4. Kasvojen lisäksi pigmenttimuutokset leviävät herkästi kämmenselkiin. O.P.I.:n käsiseerumi ja -voide lupaavat apua läiskittyneille käsille. Kirjavuuden silotuksesta en tiedä, mutta muutaman päivän kokeilun jälkeen. O.P.I. Finishing Butter on riittoisa mutta käsirasvaksi aika tyyris, 250ml 54,20 e. Seerumia suositellaan käytettäväksi neljän viikon kuurina, 25 ml 49,50 e.

5. Kun kaikki konstit on kokeiltu, sitkeät maksaläiskät voi peitota peitevoiteella. Mineraalimeikkisarjan peitevoide sopii hyvin herkällekin iholle ja vähän oranssisävy peittää läikikkyyttä tehokkaasti. Riittoisa purkki kestää pitkään. Jane Iredale, Enlighten Concealer, 2,8g, 48 euroa, kosmetologit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla