Onko maha hyvähappoinen, kun syönnin jälkeen nousee vähän ruokaa röyhtäyksen kera? Jos happotilanne on hyvä, onko asetaldehydistä vaaraa? Eikö se aiheuta mahasyöpää? Mirri

Tuota ruoan nousua sanotaan refluksiksi, eli ruokatorven sulkija joskus falskaa.

Mahalaukku on terveenä hapan: limakalvon solut tuottavat suolahappoa. Pitkään jatkunut mahalaukun helikobakteeritulehdus tai autoimmuunitulehdus voivat vaurioittaa ja näivettää mahan limakalvoa, mistä seuraa hapoton maha eli atrofinen gastriitti.

Etenkin elimistön itsensä aikaansaama autoimmuuni-tulehdus tulee esiin anemiana ja B12 -vitamiinin puutteena, ei niinkään mahaoireina. Et siis välttämättä edes tiedä hapottomasta mahastasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entäs asetaldehydi? Sitä syntyy käymisprosessissa ja alkoholin hajotessa elimistössä. Vaikka syy-yhteyttä syöpään ei ole aukottomasti osoitettu, on se altistava aine. Suun ja hapottomaksi muuttuneen mahan bakteerit tuottavat asetaldehydia alkoholista, tupakan savussakin sitä on melkoisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaiset tutkijat ovat asetaldehydi-tutkimuksen eliittiä, joten lähivuosina merkitys syövän synnyssä kirkastunee. Jo nyt on selvää, että suun terveydestä kannattaa huolehtia, ja kessuttelulle ja alkoholin törsäämiselle on viisainta jättää hyvästit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla