Miehelleni pistettiin testosteronia, Nebidoa, kolmen kuukauden välein. Eturauhasarvo PSA nousi arvoon 12, mutta koepaloissa ei ollut onneksi syöpää. Testosteronin antaminen keskeytettiin, ja PSA oli vuoden päästä 4. Voiko testosteroni aiheuttaa eturauhassyöpää? Mikä on noin 70-vuotiaan miehen normaali testosteronipitoisuus? Hillevi

Testosteronipistosten aloittamiseen oli alun perin taatusti hyvä syy. Miesten vaihevuodet eli andropaussi on kiistanalainen tila. On lääkäreitä, jotka pitävät ikääntymisen nimittämistä vaihdevuosiksi normaalin ilmiön lääketieteellistämisenä. Kuitenkin lääkärit, jotka hoitavat andropaussista kärsiviä, saavat potilailtaan hyvää palautetta, kun mieshormonihoito on palauttanut voimat ja elämänhalun.

Testosteronin tuotanto hiipuu hiljalleen keski-iästä lähtien. Taso putoaa 0,5–1 prosenttia vuosittain, mutta joskus pitoisuus laskeekin nopeammin. Veriherasta eli seerumista mitattavan vapaan testosteronin alarajat ovat
alle 50-vuotiaalla 200 pmol/l, 51–70-vuotiaalla 135 pmol/l ja yli 70-vuotiaalla 100 pmol/l. Rajat voivat vaihdella eri laboratorioissa. Jos oireet sopivat andropaussiin ja mitattu arvo alittaa selvästi normaalin alarajan, voidaan testosteronikorvaushoito aloittaa. Ajan kanssa selviää, auttaako se.

Mutta: eturauhasen kasvu riippuu testosteronista. Jos testosteronia ei ole, eturauhanen kuihtuu, ja niin syöpäkin. On mahdollista, että testosteronihoito herättää uinuvan eturauhassyövän. Siksi etu­rauhasta seurataan korvaushoidon aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehesi PSA-arvon nousu kertoo ainakin eturauhasen liikakasvutaipumuksesta. Arvo saattaa lähteä taas nousuun, jos testosteronihoito aloitetaan uudelleen. Jos hoito on elämänlaadun kannalta hyvin tärkeää, joutuvat miestänne hoitavat lääkärit pohtimaan tarkasti, uskalletaanko sitä uudelleen aloittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
A Abbora

Eturauhaseni poistettiin eturauhassyövän vuoksi.  Mielialassa tapahtui jyrkkä muutos:  elämänhalu heikkeni, samoin aloitekyky, passivoiduin, laihduin, liikuntatulokset heikkenivät.  Kiinnostus ja kyky seksiin väheni, parisuhde kärsii. Voiko testosteronin puute vaikuttaa näin? Mikä on testosteronin suhde  prostatan poistoon? Olisiko hormonihoidosta apua vai ovatko oireet pelkästään ikään liittyviä ilmiöitä, sitä on sentään 74 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla