Miehelleni pistettiin testosteronia, Nebidoa, kolmen kuukauden välein. Eturauhasarvo PSA nousi arvoon 12, mutta koepaloissa ei ollut onneksi syöpää. Testosteronin antaminen keskeytettiin, ja PSA oli vuoden päästä 4. Voiko testosteroni aiheuttaa eturauhassyöpää? Mikä on noin 70-vuotiaan miehen normaali testosteronipitoisuus? Hillevi

Testosteronipistosten aloittamiseen oli alun perin taatusti hyvä syy. Miesten vaihevuodet eli andropaussi on kiistanalainen tila. On lääkäreitä, jotka pitävät ikääntymisen nimittämistä vaihdevuosiksi normaalin ilmiön lääketieteellistämisenä. Kuitenkin lääkärit, jotka hoitavat andropaussista kärsiviä, saavat potilailtaan hyvää palautetta, kun mieshormonihoito on palauttanut voimat ja elämänhalun.

Testosteronin tuotanto hiipuu hiljalleen keski-iästä lähtien. Taso putoaa 0,5–1 prosenttia vuosittain, mutta joskus pitoisuus laskeekin nopeammin. Veriherasta eli seerumista mitattavan vapaan testosteronin alarajat ovat
alle 50-vuotiaalla 200 pmol/l, 51–70-vuotiaalla 135 pmol/l ja yli 70-vuotiaalla 100 pmol/l. Rajat voivat vaihdella eri laboratorioissa. Jos oireet sopivat andropaussiin ja mitattu arvo alittaa selvästi normaalin alarajan, voidaan testosteronikorvaushoito aloittaa. Ajan kanssa selviää, auttaako se.

Mutta: eturauhasen kasvu riippuu testosteronista. Jos testosteronia ei ole, eturauhanen kuihtuu, ja niin syöpäkin. On mahdollista, että testosteronihoito herättää uinuvan eturauhassyövän. Siksi etu­rauhasta seurataan korvaushoidon aikana.

Miehesi PSA-arvon nousu kertoo ainakin eturauhasen liikakasvutaipumuksesta. Arvo saattaa lähteä taas nousuun, jos testosteronihoito aloitetaan uudelleen. Jos hoito on elämänlaadun kannalta hyvin tärkeää, joutuvat miestänne hoitavat lääkärit pohtimaan tarkasti, uskalletaanko sitä uudelleen aloittaa.

Vierailija

Testosteroni ja syöpä

Onko suomessa ollenkaan olemassa normaaleja potilas-lääkäri suhteita? Vai mistä nämä kaikki Hillevit oikein nousevat esille kyselemään miesten vaivoista? Onko tosiaan niin että näistä, miesten vaivojen hoidosta, päätetään ihan muualla ja niitä hoidetaan muualla, kuin pitäisi? Kukaan tuskin haluaa arkaluontoisiksi luokiteltavia asioitaan netin keskustelupalstoille "olkoonkin tarkoitus ihan mikä tahansa", naiset, juorutkaa, ja hoitakaa, OMAT asianne. Harva mies menee nettiin kirjoittelemaan...
Lue kommentti
Vierailija

Testosteroni ja syöpä

http://www.vitamindcouncil.org/blog/study-finds-low-vitamin-d-status-is-associated-the-prevalence-of-hypogonadism-in-chinese-men-08-2015/ 1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia.
Lue kommentti

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.