Pirteänkirpeä karpalo päihittää vitamiinipitoisuudellaan monet hedelmät. Etenkin kuoressa on paljon kuitua ja tulehduksia ehkäiseviä polyfenoleita. 

Karpalolla on monia terveysvaikutuksia, esimerkiksi nämä: 

1. Se hidastaa ikääntymistä

Karpalossa on runsaasti kversetiini-nimistä flavonolia. Se estää solujen hapettumista, vähentää tulehduksia ja voi auttaa suojautumaan esimerkiksi ikärappeumalta. Kversetiini saattaa myös hillitä allergisia reaktioita. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Se auttaa vaihdevuosissa ja ehkäisee syöpää

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karpalossa on lignaaneja eli kasviestrogeenejä lähes puolet enemmän kuin muissa luonnonmarjoissa. Kasviestrogeenit voivat ehkäistä hormoniperäisten syöpien, kuten rintasyövän, kehittymistä ja lievittää esimerkiksi vaihdevuosioireita. 

3. Se pelastaa pissavaivoilta

Karpalon tunnetuin terveyskyky on ehkäistä virtsatietulehduksia. Teho perustunee karpalon sisältämiin polyfenoleihin, jotka voivat tuhota bakteereja ja estää kiinnittymistä limakalvojen soluihin. 

4. Se hellii sydäntä

Karpaloiden ja muiden kotimaisten marjojen säännöllinen popsiminen auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Pari kourallista marjoja päivässä voi laskea verenpainetta, lisätä hyvän HDL-kolesterolin määrää ja parantaa verihiutaleiden toimintaa. 

5. Se on kevyttä ravintoa 

Karpalo sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita mutta vain vähän energiaa. Karpalossa on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä, kuten tanniineja, sekä jonkin verran C-vitamiinia. Siemenissä on elimistölle välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 6/2015. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Miksi puolukan varvut ja marjat karpalosta kertovassa artikkelissa. Tarkkuutta :)

Ei tässä nettijutussa ainakaan ole mitään mainittu puolukoista ja varvuista, en ymmärrä kirjoitustasi, mutta ei kai minun tarvitsekaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla