Olen 62-vuotias mies. Mikä on vikana, kun virtsatessa sormi­niveliäni vihloo kamalasti? Aivan huuto pääsee. Apua en ole saanut keneltäkään.-Leo-Juhani

Tiedätkö, Leo-Juhani, vaikka olen penkonut kaikki järkeenkäyvät tietolähteet, niin täsmällistä vastausta en kykene antamaan. Mutta tarinasi tulee vastaan useammallakin internetin keskustelupalstalla, siis muidenkin kertomana, joten tähän täytynee olla jokin looginen syy.

Lähimmäksi totuutta pääsee mielestäni seuraava selitys. Kyseessä on tietty hermoratojen oikosulku. Voi olla, että virtsarakon tyhjeneminen aiheuttaa kipureaktion ja hermoimpulssin kipinän kipuhermopäätteissä. Siis kuten on tavallista eturauhasen liikakasvussa, yliaktiivisessa rakossa tai lantiopohjan kiputilassa. Onko sinulla sellaisia oireita?

Kun hermoimpulssi lähtee liikkeelle lantionpohjasta kohti aivoja, se kulkee selkäydintä pitkin. Kun impulssi saapuu kaularangan alueelle, niin oikosulun tapaan sähköärsytys loikkaakin sormista tuleviin kipuhermoihin ja aivot luulevat kivun syntyneen sormissa. Tai aivot jostakin muusta syystä tulkitsevat kipuviestin alkuperää väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulla 66-vuotiaalla naisella todettiin taannoin jatkuvien v-tulehdusten syyksi liian tiukat rakon sulkijalihakset. Urologi maarasi "miesten laaketta" eli samaa, jota annetaan eturauhasvaivoista karsiville miehille. Mutta ennen tata urologin loytoa minulla oli samantapaisia oireita eli jos en heti paassyt vessaan hadan yllattaessa, pissiessa kasivarsiin sattui ihan sairaasti!

Urologilta kysyin tastakin ja han puhui myos jostain hermoratojen hammingeista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla