Kulunut lonkkaniveleni korvattiin proteesilla pari vuotta sitten. Leikkauksen jälkeen kuntouttava fysioterapeutti kehotti minua menemään hammaslääkäriin, jotta kaikki mahdolliset tulehdukset tulisivat hoidetuiksi.
Leikatun puolen jalan isovarvas on vaivannut minua vuosia. Siinä on ollut kynnenvierustulehdusta ja sisään kasvaneen kynnen tulehdusta, mutta nyt se näyttää siistiltä. Siitä huolimatta siinä on välillä viiltävää kipua. Samoin reisilihakseni on voimaton ja leikkausarven seutu aristaa, jos olen enemmän jaloillani, ja kävelyni on varsin huonoa. Voisiko tuo varvas tulehduksineen olla vastuussa kaikesta, ikään kuin hallita lonkkaluuta, vai miksi fysioterapeutti oli niin tarkka kaikista tulehduksista?
Lieneekö huuhaata?

Kun niveleen laitetaan proteesi, ei potilaalla saa olla tulehduksia hampaissa eikä iholla, jotta proteesi ei tulehtuisi. Ja tulehdukset on aina muutenkin hyvä hoitaa hyvin.

Johtuvatko nyt kaikki mainitsemasi ikävät oireet ehkä isovarpaasta? Tyvinivelen nivelrikko voisi selittää isovarpaasi kivun. Toisaalta varpaan kipu voi olla myös hermosärkyä, joka säteilee ylempää. Reisilihaksen heikkous saattaa johtua myös lannerangan hermojuuripuristuksesta. Lonkkanivelen nivelrikko kyllä ajan kuluessa heikentää reisi­lihasta, ja sitä pyritään sitten kuntoutuksella vahvistamaan.

Jalkojen oireet ovat aina kytköksissä toisiinsa. Jos varvas muuttaa kävelyn normaalia rytmiä, jokin muu paikka tahtoo kipeytyä. Se voi olla vaikka toisen puolen polvi. Siinä mielessä voi sanoa, että vaikka isovarvas ei olisikaan se, joka heiluttaa vaivaorkesterisi tahtipuikkoa, niin ainakin se on orkesterin kovaääninen pasuuna. Olisi hyvä kyllä tietää, miksi se on kipeä, kun kertomuksesi ei syytä aivan paljasta.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: