Kulunut lonkkaniveleni korvattiin proteesilla pari vuotta sitten. Leikkauksen jälkeen kuntouttava fysioterapeutti kehotti minua menemään hammaslääkäriin, jotta kaikki mahdolliset tulehdukset tulisivat hoidetuiksi.
Leikatun puolen jalan isovarvas on vaivannut minua vuosia. Siinä on ollut kynnenvierustulehdusta ja sisään kasvaneen kynnen tulehdusta, mutta nyt se näyttää siistiltä. Siitä huolimatta siinä on välillä viiltävää kipua. Samoin reisilihakseni on voimaton ja leikkausarven seutu aristaa, jos olen enemmän jaloillani, ja kävelyni on varsin huonoa. Voisiko tuo varvas tulehduksineen olla vastuussa kaikesta, ikään kuin hallita lonkkaluuta, vai miksi fysioterapeutti oli niin tarkka kaikista tulehduksista?
Lieneekö huuhaata?

Kun niveleen laitetaan proteesi, ei potilaalla saa olla tulehduksia hampaissa eikä iholla, jotta proteesi ei tulehtuisi. Ja tulehdukset on aina muutenkin hyvä hoitaa hyvin.

Johtuvatko nyt kaikki mainitsemasi ikävät oireet ehkä isovarpaasta? Tyvinivelen nivelrikko voisi selittää isovarpaasi kivun. Toisaalta varpaan kipu voi olla myös hermosärkyä, joka säteilee ylempää. Reisilihaksen heikkous saattaa johtua myös lannerangan hermojuuripuristuksesta. Lonkkanivelen nivelrikko kyllä ajan kuluessa heikentää reisi­lihasta, ja sitä pyritään sitten kuntoutuksella vahvistamaan.

Jalkojen oireet ovat aina kytköksissä toisiinsa. Jos varvas muuttaa kävelyn normaalia rytmiä, jokin muu paikka tahtoo kipeytyä. Se voi olla vaikka toisen puolen polvi. Siinä mielessä voi sanoa, että vaikka isovarvas ei olisikaan se, joka heiluttaa vaivaorkesterisi tahtipuikkoa, niin ainakin se on orkesterin kovaääninen pasuuna. Olisi hyvä kyllä tietää, miksi se on kipeä, kun kertomuksesi ei syytä aivan paljasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla