Olen 81-vuotias mies, kohtalaisen hyvässä kunnossa. Minua on jo vuosia vaivannut molempien jalkojen varpaiden vajaatuntoisuus. Verenkierto jaloissa ja varpaissa on normaali. Olen käynyt hermoratahierojalla, mutta en ole saanut siitä apua. Mistä vajaatuntoisuus johtuu ja voidaanko sitä parantaa?Harrastan säännöllistä liikuntaa, sauvakävelyä ja hiihtoa. Olen normaalipainoinen.EL

Polyneuropatia on harvinainen hermosairaus, joka heikentää symmetrisesti jalkojen ihotuntoa. Yleensä siihen liittyy myös jonkinlainen lihasheikkous, lihasten väsyminen ja jänneheijasteiden puuttuminen. Tavallisimpia syitä ovat sokeritauti, alkoholinkäyttö, kilpirauhasen vajaatoiminta ja B12-vitamiinin puute. Joskus syynä voivat olla lääkkeet tai kemikaalialtistus.

Noin neljänneksellä potilaista syy ei löydy ja kyseessä on mahdollisesti perinnöllinen sairaus. Jos vaivan aiheut­taja saadaan selville ja hoidetaan, myös tuntohäiriöoire voi parantua. Perusterveydenhuollossa yleislääkäri tutkii. Tarvittaessa diagnoosi voidaan varmistaa elektroneuromyografialla (ENMG) eli tutkimalla sähköimpulssin kulkua hermossa ja lihaksessa.

Itsehoidossa on tärkeää pitää jalat puhtaina ja kuivina, liikkua paljon ja lopettaa mahdollinen tupakointi. Jalkineiden tulee olla sopivat, jotta hankautumia ei pääse syntymään huomaamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla