Kuva: <span class="photographer">Sanoma-arkisto</span>
Kuva: Sanoma-arkisto

Vesi on paras janojuoma. Mutta jos kuplan kaipuu iskee, valitse tavallinen maustamaton kivennäisvesi. 

1. Vaihtelevasti mineraaleja

Kivennäisvesissä on hanavettä enemmän mineraaleja, kuten natriumia, kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia. Niihin lisätään usein myös hiilihappoa eli hiilidioksidia. Mineraalipitoisuudet vaihtelevat. Vähähiilihappoisissa vesissä on yleensä myös vähän natriumia.

2. Natriumia nolla on paras

Natrium ja kalium ovat tärkeitä elimistön nestetasapainon säätelyssä, mutta liiallinen suolan saanti nostaa verenpainetta ja turvottaa. Jos juot kivennäisvettä säännöllisesti, valitse juoma, jossa ei ole natriumia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Makuvettä harvakseltaan

Maustettujen kivennäisvesien valmistuksessa käytetään sitruuna- ja omenahappoa sekä muita hedelmä- ja marjahappoja, usein myös sokeria. Ne aiheuttavat hampaiden eroosiota. Satunnaisesta nauttimisesta ei ole haittaa, mutta erityisen kuormittavaa hampaille on hidas lipittäminen, jolloin hampaat saavat aina uudestaan happoannoksen. Tavallista maustamatonta kivennäisvettä voi juoda turvallisin mielin, sillä hiilihappo ei ole haitallista hampaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös! Ihania juomia helposti ja halvalla: Minttu, kurkku ja mustaherukka mausteena

4. Helpotusta helteellä

Natrium ja muut mineraalit edesauttavat nesteen imeytymistä elimistöön. Jos esimerkiksi kesäkuumalla tuntuu, ettei tavallinen vesi riitä tai se tulee ”läpi”, kivennäisvesi auttaa nesteytyksessä. Helleaikaan voi juoda myös vissyä, jossa on runsaasti natriumia.

5. Kahdeksan lasillista nestettä

Vettä tarvitaan aineenvaihduntaan ja lämmönsäätelyyn. Aikuisen pitäisi juoda päivässä puolitoista litraa nestettä. Riittävä juominen on erityisen tärkeää, jos käyttää säännöllistä lääkitystä. Lääkkeiden pitoisuudet elimistössä nousevat, jos nesteytys on riittämätöntä.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen

Vierailija

Juo vettä hanasta.

Hölmöt maksaa pullovedestä.

Jos suolan puute iskee, niin laita puhdistamatonta merisuolaa joukkoon.

Suomessa tosin on helle korkeintaa 12 päivää vuodessa.

Vierailija

No kyllä suomalainen hanavesi on vielä puhdasta. Minä juon Keski-Euroopassa anavettä ja juon sitä aina. Keitetäänhän kahvikin hanaveteen.

Tuntuu niin oudolta kun Suomessa ostetaan jostain K-kaupasta ja versinkin Lidlistä vettä.  Edes kalkkia ei Suomen vesissä ole.

Kivennäisvettä tai limuja juon korkeintaan kerran viikossa.

Vesi on vettä ja suomalaisten pitää kunnioittaa sitä ylellisyyttä.

Muovipulloissa ja myös lasipullojen korkeissa on pehmitteitä ja ne on vaarallisia, pitäisi huomioida.

Sisältö jatkuu mainoksen alla