Olen huolestunut tuttavastani. Hän kertoo, että hänellä käy varkaita, ja on masentunut, kun varkaudet eivät lopu, vaikka hän suojautuu kaikin tavoin. Hänellä taitaa olla Alzheimerin tauti. Omaiset eivät ole saaneet häntä lääkäriin, koska tuttava ei tiedosta tilannettaan. Ajokorttikin hänellä on vielä voimassa. Miten hänet saataisiin hoitoon? – Pirpana

Voit hyvinkin olla oikeassa tuosta Alzheimerin taudista. Kenelle hyvänsä muistin heikentyminen ja sen tuomat muutokset arjessa voivat aiheuttaa kontrollin menettämisen tunteen ja hämmennystä. On ahdistavaa, kun esineet ovat hukassa, ja harhaluulo varastamisesta voidaan nähdä yrityksenä hoitaa itseä. Ahdistus lievittyy, kun katoamisille löytyy hyvä syy, varkaat.

Koska harha on harhaluuloiselle totisinta totta, sitä ei kannata kiistää, mutta ei pidä myöskään uskotella hänelle, että kuulija itsekin uskoo varkaisiin. Jos tuttavan tarinaan pääsee sisälle, sieltä voi löytyä kontaktipinta ymmärrykselle. Ja luottamukselle. Jos tuttavasi raahattaisiin väkisin lääkärin vastaanotolle, ei siitä taitaisi mitään hyvää seurata. Ovatko omaiset menneet nyt varkaiden kanssa liittoon? Ja lääkärikin?

Vaikka tuttavasi ei harhansa suhteen ole sairaudentuntoinen, tuo masennus häntä kuitenkin vaivaa. Se voisi tarjota lähtökohdan tutkivalle ja terapeuttiselle vuoropuhelulle. Ajattelen nyt muistihoitajaa, lääkäriä tai terapeuttia. Jos tuttavan luo mielii tällaisen kutsua tai hänet sellaisen pakeille vietäisiin, täytyisi hänelle olla suora mutta napakka. Nyt on korkea aika puuttua tuohon masennukseen. Eiköhän lähdetä lääkäriin?

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla