Olen 75-vuotias mies ja kärsin ulosteen karkailusta. Syy on selvillä: peräsuolen sulkijalihakset ovat löystyneet. Leikkaushoitoa ei voida tarjota. Usein vatsanikin on löysällä, joten vaiva on tosi kiusallinen. Voiko tätä helpottaa mitenkään? - Kiusallinen vaiva

Ratkaisu saattaa olla tarjolla. Ymmärtänet hyvin, että voin pohtia kysymystäsi vain yleisellä tasolla. Hoitoratkaisut tehdään aina yksilöllisesti kunkin sairaanhoitopiirin sisällä sovittujen pelisääntöjen mukaan.
Jos uloste karkaa vain löysänä, ulostetta yritetään kiinteyttää käyttämällä kasvikuituja sisältäviä ummetuslääkkeitä. Se saattaa riittää hyvin. Oletan että olet tuon tien jo käynyt.

Siirrytään siis sulkijalihaksiin. Jos leikkaushoitoa ei voida tarjota, on olemassa sähköinen hoitokeino, kaupalliselta nimeltään InterStim. Se on laite, jolla annetaan pieniä sähköimpulsseja häntäluun yläpuolella kulkevaan hermoon. Parhaimmillaan tämä palauttaa lamaantuneiden
sulkijalihasten toiminnan.

Ensin hoidon teho selvitetään testivaiheella. Hoitoon perehtynyt vatsa-alueen eli gastroenterologian kirurgi asettaa sähköjohdon, elektrodin paikalleen lähelle tuota sakraalihermoa ja määrittelee asetukset vyöllä kannettavaan laitteeseen. Laitetta käytetään kotona ja samalla säädetään virran voimakkuutta. Potilas myös pitää tarkkaa ulostuspäiväkirjaa. Testivaiheen lopuksi saman lääkärin vastaanotolla päätetään, tuleeko InterStim-hoidosta pysyvä ratkaisu. Jos testivaihe toimi hyvin, hoitoa jatketaan asentamalla pysyvä sulkijalihasten ”tahdistin”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla