Kroonisesta migreenistä kärsivät saavat apua uusista lääkkeistä. Ne tehoavat nopeasti eivätkä aiheuta sivuvaikutuksia usein lainkaan.

Tuntuu kuin aivoja hakattaisiin jääpiikillä. Tavalliset äänet ja valot vihlovat päässä ja koko ajan oksettaa. Ei voi kuin maata pimeässä ja toivoa, että särkylääke alkaisi vaikuttaa tai uni armahtaisi.

Migreenikohtaus on tuttu riesa joka kymmenennelle suomalaiselle. Naisilla vaiva on kolme kertaa yleisempi kuin miehillä. Monella invalidisoiva särky iskee useita kertoja viikossa.

Jos päänsärkypäiviä on enemmän kuin säryttömiä päiviä, puhutaan kroonisesta migreenistä. Siitä kärsiville on helpottavia uutisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Biologinen lääke tarkoittaa valmistetta, joka sisältää elävien solujen tuottamaa ainetta.

Markkinoille on tulossa biologisia migreeninestolääkkeitä, joiden tehosta on tutkimuksissa saatu lupaavia tuloksia. Ensimmäistä valmistetta odotetaan Suomessa myyntiin jo ensi syksynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Valtaosa kroonista migreeniä sairastavista saa apua uusista biologisista estolääkkeistä, mutta viidesosalla hyöty on hämmästyttävä. Heillä migreenikohtaukset loppuivat tutkimuksissa kokonaan. Muillakin särkypäivät vähenivät jopa puoleen, kertoo neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Uusi lääke tehoaa nopeammin

Biologinen lääke tarkoittaa valmistetta, joka sisältää elävien solujen tuottamaa ainetta. Uudet migreenin estolääkkeet ovat kivunvälittäjäaineiden vasta-aineita. Ne estävät migreenikohtauksen laukaisevan kemikaalin toimintaa aivoissa, jolloin kipusignaali ei pääse kulkemaan.

Tähän asti migreenin estolääkkeinä on ollut lääkkeitä, joilla on ensisijaisesti hoidettu muita sairauksia, kuten verenpainetta, epilepsiaa ja masennusta. Niillä on ollut ikäviä sivuvaikutuksia: painonnousua, keskushermoston väsymystä ja muistihäiriöitä. Uusilla estolääkkeillä on vähemmän haittavaikutuksia.

Laskimoon pistettävä lääke tehoaa jo parissa päivässä.

– Biologiset estolääkkeet tehoavat myös vanhoja estolääkkeitä nopeammin. Ihon alle kerran kuukaudessa pistettävät uudet lääkkeet auttavat krooniseen migreeniin viikossa, laskimoon pistettävä lääke tehoaa jo parissa päivässä, Kallela kertoo.

Uusista migreenilääkkeistä kehitettiin ensin migreenikohtauksen alkaessa otettava kohtauslääke. Se tehosi hyvin kipuun, mutta koska sen huomattiin nostavan liikaa maksa-arvoja, se hyllytettiin. Tutkimus ja tuotekehitys silti jatkuvat.

Yksittäisiä kohtauksia voidaan hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä tai migreenin täsmälääkkeillä eli triptaaneilla.

Uutta kehitetään koko ajan

Yksi mielenkiintoisista kroonisen migreenin hoitomahdollisuuksista saattaa löytyä täysin toiseen tarkoitukseen kehitetystä aineesta, tietystä vatsansuojalääkkeestä. Sen käyttäjät huomasivat lääkkeen ehkäisevän myös migreenikohtauksia. Lääkkeen suomalainen valmistaja innostui palautteesta ja teetti tutkimuksen lääkkeen tehosta migreenin hoidossa. Tuloksia on luvassa tämän vuoden puolella.

– Valmiste olisi tervetullut lisä migreenin hoitoon, sillä se on käyttäjälle turvallinen, eikä se aiheuta sivuvaikutuksia, tutkimuksessa mukana ollut Mikko Kallela sanoo.

Migreeniherkillä elämän pitäisi olla tasaista ja rauhallista.

Migreenin estohoitoon on kehitteillä myös lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Kokemukset ovat lupaavia, mutta lisätuloksia odotellaan. Esimerkiksi käsittelemällä pään alueen hermoja sähkö- tai magneettistimulaatiolla voidaan estää kipusignaalien pääseminen aivoihin. Myös biopalaute- ja rentoutushoidoilla on saatu vähennettyä migreenikohtauksia. Siinä kehontoimintaa tarkkaileva laite kertoo potilaalle lähestyvästä migreenikohtauksesta, jolloin hän voi rentouttaa itsensä ja välttää kohtauksen.

Nykyään ajatellaan, että migreenikohtaus alkaa aivorungon sähkökemiallisena muutoksena ja leviää sieltä koko hermoston kiputilaksi. Monet ruoka-aineet, alkoholi, unihäiriöt ja stressi tai sen loppuminen voivat laukaista kohtauksen.

– Migreeni on eräänlaista heilahtelua pois tasapainotilasta. Migreeniherkillä ihmisillä elämän pitäisi olla tasaista ja rauhallista, Mikko Kallela sanoo.

Milloin lääkäriin migreenin vuoksi?

Migreeniin liittyviä geenejä on löydetty enemmän kuin alun perin uskottiin. Niiden avulla pystytään selvittämään taudin alkuperää ja luokittelemaan potilaita eri alttiusryhmiin. Lääketutkimuksissa pyritään tulevaisuudessa löytämään jokaiselle migreenipotilaalle parhaiten sopiva ja vähiten sivuvaikutuksia aiheuttava hoito.

Jos migreeni alkaa yli 50-vuotiaana, on aina mentävä lääkäriin.

Migreeni alkaa usein nuorena, pojilla ennen murrosikää, tytöillä kuukautisten alettua. Naisilla vaihdevuodet merkitsevät migreenille monesti eräänlaista loppukiriä. On tavallista, että migreeni voimistuu, mutta loppuu vaihdevuosien jälkeen kokonaan.

Jos nuorena todettu migreeni muuttuu erilaiseksi tai jos kohtauksia tulee tavallista useammin, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös vanhemmalla iällä alkava päänsärky on aina tutkittava.

– Jos migreeni alkaa yli 50-vuotiaana, on aina mentävä lääkäriin, Mikko Kallela muistuttaa.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2018

Lue myös:

Kolme vinkkiä migreenipotilaalle

  1. Jotkin ravintolisät, kuten magnesium ja ubikinon, voivat helpottaa migreenipotilaan oloa.
  2. Hoida hampaat kuntoon! Joskus purentaongelmat isäävät migreeniä.
  3. Nuku tarpeeksi ja pidä huolta ravinnosta ja liikunnasta. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla