Valkosipuli auttaa torjumaan muun muassa jalkasilsaa ja useaa eri syöpää. Se pitää myös kolesterolin kurissa. Katso, miten valkosipuli on parasta nauttia – ja miten pääset hajusta eroon.
1. Satoja hyviä ainesosia
Valkosipulista on löydetty satoja aineosia, joista noin kolmellakymmenellä on havaittu olevan terveysvaikutuksia. Tärkein vaikuttava aine on allisiini. Allisiini estää bakteereiden, hiivojen, sienten ja virusten lisääntymistä.
2. Hiivasienen torjuntaan
Valkosipuli auttaa torjumaan hiivasientä ja helikobakteeria. Rohtokasvia voi käyttää myös ulkoisesti esimerkiksi jalkasilsan hoitoon.
Valkosipuli voi sellaisenaan ärsyttää ihoa. Laimenna se veteen tai öljyyn.
3. Parasta raakana
Valkosipuli tuhoaa taudin aiheuttajia tehokkaimmin raakana ja murskattuna. Mitä pienemmäksi kynsi murskataan, sitä enemmän allisiinia vapautuu.
Kuumentaminen vähentää valkosipulin terveystehoa.
4. Syöpää vastaan
Valkosipulin syöminen voi auttaa ehkäisemään ruokatorven, mahalaukun ja paksusuolen syöpiä. Parhaat terveysvaikutukset saa säännöllisellä käytöllä.
Syö puolikas tai kokonainen kynsi päivässä.
5. Kolesteroli kuriin
Säännöllinen käyttö voi auttaa alentamaan myös kokonaiskolesterolia ja haitallista LDL-kolesterolia – kuten kasvisten syöminen yleensäkin.
6. Heikentää Marevanin tehoa
Valkosipuli ja sitä sisältävät ravintolisät saattavat voimistaa lääkeaineita hajottavien entsyymien toimintaa. Runsas valkosipulin käyttö voi heikentää esimerkiksi veren ohentamiseen käytettävän Marevanin tehoa.
7. Persilja peittää hajut
Valkosipulin aiheuttama pahanhajuinen hengitys johtuu rikkipitoisista yhdisteistä. Hajuhaittoja voi vähentää pureskelemalla klorofyllipitoisia kasveja, esimerkiksi persiljaa.
Lue lisää valkosipulin terveyshyödyistä täältä.
Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2016.