Olen avioliiitossa oleva nainen. Minulla on valkovuotoa 4–6 kuukauden välein. Se loppuu, kun käytän maitohappobakteerivalmistetta. Onko tämä normaalia? Mirja 61 v.

Normaalia se on, varsinkin jos on yhdyntöjä, jolloin limakalvojen bakteerikannassa tapahtuu tilapäisiä muutoksia, vaikka mitään tulehdusta ei olisikaan. Maitohappobakteerivalmisteet vain korjaavat tasapainon.

Ette kerro, käytättekö hormonihoitoa tai paikallishoitoa. Ikäisenne olisi syytä käyttää säännöllisesti paikallishoitoon tarkoitettuja estrogeenipitoisia valmisteita, jotka parantavat limakalvojen verenkiertoa, pitävät yllä niiden puolustusjärjestelmää ja estävät virtsatie- ja emätintulehduksia. Siten munuaistulehduksetkaan eivät ole uhkaamassa terveyttä.

Intiimeissä hellissä hetkissä liukasteiden tarve vähenee, kun limakalvot kostuvat paremmin. Paikallishoidot ovat turvallisia, sillä ne vaikuttavat vain limakalvoihin. Rintasyöpäpotilaatkin voivat käyttää niitä. Keskustelkaa gynekologinne tai lääkärinne kanssa, mikä olisi teille sopiva hoitomalli ja -valmiste.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoitoa tulee käyttää jatkuvasti, sillä hyödyt haihtuvat lääkityksen loppuessa. Omille potilailleni sanon yleensä, että paikallishoitoa voi käyttää vaikka 100 vuoteen asti, ja mietitään vasta sen jälkeen, tarvitseeko hoitoa muuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla