Olen avioliiitossa oleva nainen. Minulla on valkovuotoa 4–6 kuukauden välein. Se loppuu, kun käytän maitohappobakteerivalmistetta. Onko tämä normaalia? Mirja 61 v.

Normaalia se on, varsinkin jos on yhdyntöjä, jolloin limakalvojen bakteerikannassa tapahtuu tilapäisiä muutoksia, vaikka mitään tulehdusta ei olisikaan. Maitohappobakteerivalmisteet vain korjaavat tasapainon.

Ette kerro, käytättekö hormonihoitoa tai paikallishoitoa. Ikäisenne olisi syytä käyttää säännöllisesti paikallishoitoon tarkoitettuja estrogeenipitoisia valmisteita, jotka parantavat limakalvojen verenkiertoa, pitävät yllä niiden puolustusjärjestelmää ja estävät virtsatie- ja emätintulehduksia. Siten munuaistulehduksetkaan eivät ole uhkaamassa terveyttä.

Intiimeissä hellissä hetkissä liukasteiden tarve vähenee, kun limakalvot kostuvat paremmin. Paikallishoidot ovat turvallisia, sillä ne vaikuttavat vain limakalvoihin. Rintasyöpäpotilaatkin voivat käyttää niitä. Keskustelkaa gynekologinne tai lääkärinne kanssa, mikä olisi teille sopiva hoitomalli ja -valmiste.

Hoitoa tulee käyttää jatkuvasti, sillä hyödyt haihtuvat lääkityksen loppuessa. Omille potilailleni sanon yleensä, että paikallishoitoa voi käyttää vaikka 100 vuoteen asti, ja mietitään vasta sen jälkeen, tarvitseeko hoitoa muuttaa.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: