Minulla epäillään verisuonitulehdusta eli vaskuliittia. Miten se voidaan varmistaa? Riittääkö verikokeet vai täytyykö ottaa myös koepala? Verisuonia on jo kuvattu, verikokeet ovat tutkinnassa. Pitkään sairastellut

Nimimerkkisi paljastaa, kuinka hankala onkaan tunnistaa, että potilaan oireiden takana on vaskuliitti, verisuonenseinämäntulehdus. Aikaa kuluu ja epätietoisuus kalvaa.

Vaskuliittien tautiperheeseen kuuluu mitä erilaisimpia tauteja. Oirekuva riippuu siitä, tulehtuvatko suuret, keskisuuret vai pienet valtimot ja missä päin elimistöä ja mistä syystä ne tulehtuvat.

Kun valtimo tulehtuu, se saattaa ahtautua, tukkeutua verihyytymästä tai se voi pullistua ja vuotaa. Joka tapauksessa valtimon ruokkimaelin, vaikkapa aivot tai munuaiset, kärsivät. Ja vallitseva tulehdus aiheuttaa yleisoireita, kuten kipuja ja laihtumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verisuonten kuvauksia tarvitaan isojen valtimoiden vaskuliittiepäilyissä. Ehkä sinulla on ollut aivoverenkiertohäiriöitä tai raajojen verenkiertohäiriöitä, joita nyt selvitetään. Jos taustalla oleva syy selviää verikokeissa ja kuvausten perusteella, ei koepalaa verisuonesta tai sairastuneesta elimestä tarvita. Mutta kannattaa kyllä varautua siihen, että sellainen vielä tarvitaan. Tiettyjä tauteja ei ilman patologin koepalatutkimusta voida tunnistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla