Olen käyttänyt hormonikorvaushoitona estrogeenitabletteja, Estrofemia. Hoito on toiminut hyvin, mutta 2010 sain syvän laskimotukoksen.
Se uusiutui 2011 etelänmatkalla, kun verta ohentavan Marevanin käyttö oli loppunut. Vaikuttiko estrogeeni tukoksen syntyyn? Uskallanko enää jatkaa sitä?61-vuotias

Iän karttuessa veressä ja suonissa tapahtuu muutoksia, jotka lisäävät veritukoksen vaaraa. Diabetes, liikapaino, verenpainetauti ja tupakointi kasvattavat riskiä edelleen. Jos sitten joutuu petipotilaaksi, lentää toiselle puolen maapalloa tai sääri kipsataan, voi jalan syvään laskimoon syntyä tukos.

Estrofemin, kuten muidenkin hormonikorvaushoitojen, tuoteselosteissa seisoo selkokielellä: sairastettu laskimotukos on hoidon este. Se ei ole estänyt tutkimuksia, joilla on pyritty selvittämään, miten herkästi hormonihoidossa olevien potilaiden laskimotukos uusiutuu.

Kaltaisiasi potilaita on seurattu, mutta tutkimukset eivät ole aukottomasti tukeneet käyttökieltoa. Varmaksi emme tiedä, onko estrogeeni edistänyt tukoksesi syntymistä, mutta kyllä tukos virallisesti on estrogeenihoidon este.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla