Olen 68-vuotias ja lopetin 25 vuotta kestäneen vaihdevuosihormonihoidon kaksi vuotta sitten. En ole tuntenut vointiani hyväksi sen koommin. Olen masentunut ja niveliäni särkee, eikä näitä vaivoja ollut, kun käytin hormonia. Onko kiellettyä aloittaa hormonihoito uudelleen?Lisbet

Hormonikorvaushoidon ehdottomia esteitä ovat rintasyöpä ja kohtusyöpä tietyin poikkeuksin, veritulppavaaraa lisäävät perussairaudet ja sairastettu syvä laskimotukos tai keuhkoveritulppa, vaikea sydämen vajaatoiminta, vaikea verenpainetauti ja vaikea maksasairaus. Jos sinulla ei ole mitään tämän listan sairauksista, hormonikorvaushoito voidaan aloittaa.

Mutta hoitoon liittyy tiettyjä riskejä, kuten rintasyövän kehittymisen mahdollisuus ja ehkä myös valtimotaudin vaara. Kun teette päätöksen lääkärisi kanssa, sinun tulee olla selvillä riskeistä ja hyväksyä ne. Mutta ei riskejä pidä liioitellakaan, jos hoidosta on tarjolla selvä hyöty. Ajammehan päivittäin autollakin, vaikka se tilastollisesti lisää ennenaikaisen kuoleman ja vammautumisen riskiä huomattavasti.

Monesti hormonikorvaus aloitetaan uudelleen vaikkapa vuodeksi ja sitten taas yritetään lopetusta. Jos se ei sittenkään onnistu, mennään taas vuosi eteenpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla