Minua kiusaa virtsan karkaaminen. Kun rakko on lähes täysi tai on ulostamistarve, virtsaa lähtee virtaamaan itsestään. Yö menee kuivana, jos muistan olla juomatta kolmisen tuntia ennen yöpuuta. Rakko näyttää ultraäänessä normaalilta. Olisiko jotain lääkehoitoa kokeeksi?-64-vuotias

Tapa, jolla rakko alkaa tyhjentyä, sopisi parhaiten ylivuodoksi. Rakko venyttyy hiljalleen äärimmilleen, ja sitten pato murtuu pidäkkeettä. Pato on miehiseen tapaan heti rakon suulla, eturauha­sessa. Sen liikakasvu tukkeuttaa virtsaputkea.
Tällaisen virtsankarkaamisen tutkiminen aloitetaan siis eturauhasesta: PSA-verikoe, tunnustelu peräsuolen kautta eli tuseeraus ja tarvittaessa urologin tutkimukset virtsasuihkun mittaamisineen. Koepalojakin voidaan ottaa, jos merkittävä syöpävaara on olemassa.

Ja lääkehoidolla aloitetaan. Rakon kaulajännitystä löysäävät alfa-salpaajat tamsulosiini ja alfutsosiini toimivat usein hyvin. Rakko tyhjenee paremmin ja virtsaamisvoima paranee, eikä ylivuotoa tule. Eturauhasta voi kutistaa finasteridillä tai dutasteridillä. Ne tosin eivät tahdo purra eturauhasen keskilohkon liikakasvuun. Siksi kirurgiaakin vielä tarvitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla