Mistä johtuu, että ruumiinlämpöni on kainalosta mitattuna alhainen, vain 35,2–35,4 astetta? Merja

Merja, kainalosi lämpötila on toki tuo minkä kerrot; se vaan ei ole todellinen ruumiinlämpösi. Ydinlämpö on aika tarkasti 37 astetta, ellei sinussa ole kuumetautia.

Kun aikanaan keuhkotauti eli tuberkuloosi niitti satoaan, potilaan ruumiinlämmön putoaminen oli merkki lähestyvästä kuolemasta. Sieltä taitaa juontua alilämmön kammo.

Paras selitys alhaiselle lukemalle lienee se, että kun kainalohiki haihtuu, se sitoo ihon lämpöä itseensä, ja iho viilenee. Tai että ihoverisuonet ovat supistuneet. Olipa niin tai näin, joka tapauksessa ihon lämpö ei siis aina kainalosta mitattuna vastaa todellista ruumiinlämpöä, vaan on sitä alhaisempi.
Ja siksi siitä ei pidä huolestua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä kysymys!
Tottakai sinulla voi olla alilämpöä niinkuin meillä kaikilla muillakin jos menet seisoskelemaan vähissä pukeissa muutamaksi tunniksi kovaan pakkaseen tai pulahdat avantoon pitemmäksi aikaa.

Lainaus:

No ei voi olla alilämpöä!

Mistä ja kukahan tälläisen hullun termin onkin keksinyt normaalin lämmön heilahteluihin.
Erityisesti kainalosta mitattuna lämmönvaihtelut ja lukemat vaihtelee suuresti.
Peräsuolesta ja suusta mitattu lämpö antaa tarkemman lukeman.

Oikea alilämpö => hypotermia syntyy, kun ollaan pitkään kylmässä.
Tuskin teistä kukaan istuisi siellä tietokoneen äärellä ihan oikeasti, jos olisi alilämpöinen!!

Muistelin, että Akuutissa tätä kysyttiin omalääkäriltä. Löysin vastauksen:

"Akuutin lääkäriarkisto
Alilämpö
"Minulla on pienestä asti ollut aika paljon alilämpöä, sellainen 35,5 astetta. Voiko siitä olla mahdollisia haittoja elimistölle, ja miten elimistö toimii silloin kun se toimii pienemmällä lämmöllä kuin normaalisti?"

On aika todennäköistä, että meidän kaikkien ruumiinlämpö on aina noin 37 astetta tai vähän yli. Vaikka mittari näyttäisi alilämpöä, ei se tarkoita, että ydinlämpömme olisi normaalia alempi. Elimistö on hyvin tarkka pitämään ydinlämmön 37 asteen tienoilla. Kyse lieneekin siitä, että mittauskohta, esimerkiksi kainalo, on jostain syystä hieman viileämpi. Alilämmön paha kaiku johtunee keuhkotaudin ajoilta, jolloin tuberkuloosi niitti väestöä. Silloin tubipotilaan alilämpöä pidettiin lähestyvän kuoleman merkkinä.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Jos lämpö todella mitattaisiin peräsuolesta tai muualta "sisätiloista", se olisi kainalolämpöä korkeampi.
Itsellänikin on tuskin koskaan kuumetta, jos sitä on yli 37 astetta, tunnen oloni sairaaksi. Kainalolämpöäni en ole juuri mittaillut terveenä ollessani. Miksi mittaisinkaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla