Mistä johtuu, että ruumiinlämpöni on kainalosta mitattuna alhainen, vain 35,2–35,4 astetta? Merja

Merja, kainalosi lämpötila on toki tuo minkä kerrot; se vaan ei ole todellinen ruumiinlämpösi. Ydinlämpö on aika tarkasti 37 astetta, ellei sinussa ole kuumetautia.

Kun aikanaan keuhkotauti eli tuberkuloosi niitti satoaan, potilaan ruumiinlämmön putoaminen oli merkki lähestyvästä kuolemasta. Sieltä taitaa juontua alilämmön kammo.

Paras selitys alhaiselle lukemalle lienee se, että kun kainalohiki haihtuu, se sitoo ihon lämpöä itseensä, ja iho viilenee. Tai että ihoverisuonet ovat supistuneet. Olipa niin tai näin, joka tapauksessa ihon lämpö ei siis aina kainalosta mitattuna vastaa todellista ruumiinlämpöä, vaan on sitä alhaisempi.
Ja siksi siitä ei pidä huolestua.

Voiko minulla olla alilämpöä?

Lainaus: No ei voi olla alilämpöä! Mistä ja kukahan tälläisen hullun termin onkin keksinyt normaalin lämmön heilahteluihin. Erityisesti kainalosta mitattuna lämmönvaihtelut ja lukemat vaihtelee suuresti. Peräsuolesta ja suusta mitattu lämpö antaa tarkemman lukeman. Oikea alilämpö => hypotermia syntyy, kun ollaan pitkään kylmässä. Tuskin teistä kukaan istuisi siellä tietokoneen äärellä ihan oikeasti, jos olisi alilämpöinen!! Muistelin, että Akuutissa tätä kysyttiin omalääkäriltä. Löysin...
Lue kommentti