Seksihaluja olisi, mutta kestääkö sydän. Näin utelee 57-vuotias mies. Mitä sanoo seksologi Sari Mäki?

Olen 57-vuotias korkeasta verenpaineesta kärsivä mies.

Seksihaluja on, mutta välillä pumppu laukkaa turhan kovaa. Kannattaako seksiä harrastaa, jos on verenpainetta eikä kuitenkaan lääkitystä – voinko saada sydänkohtauksen?

Nimimerkki Rytmiä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Et tuo esiin, miten korkea verenpaineesi on. Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja altistaa aivohalvaukselle ja sydäninfarktille. Korkea paine on siis terveysriski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verenpainearvoihin voi vaikuttaa vähentämällä suolan käyttöä ja harrastamalla liikuntaa riittävästi. Tupakoinnin lopettamisella, alkoholin käytön vähentämisellä, laihduttamisella ja stressin vähentämisellä on myös hyvä vaikutus verenpaineeseen. Silloin kun korkean verenpaineen lasku ei onnistu elämäntapamuutoksilla, on lääkitys tarpeellinen.

Verenpaine kohoaa tilapäisesti esimerkiksi ruumiillisen ponnistuksen ja jännityksen seurauksena. Jos verenpainearvot ovat jo levossa korkeat, lisää ruumiillinen ponnistus riskejä.

On vaikea ottaa kantaa, minkälaisen riskin seksi aiheuttaa, kun lähtötasosta ei ole tietoa. Tärkeää olisi mittauttaa verenpaineet säännöllisesti vaikka hoitajan vastaanotolla, joka miettii, onko syytä mennä lääkärille. Lääkäri ratkaisee, onko lääkitys paikallaan. 

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla