Miespuolisella sukulaisellani on Von Willebrandin tauti. Miten tämä vaikuttaa elämään muuten kuin että mustelmat eivät parane ja haavat vuotavat helposti verta? Huolestunut

Kun verisuonen seinämä vaurioituu, paikalle säntää verihiutaleita tukkimaan murtunutta patoa. Verihiutaleet tarvitsevat apu­välineen takertuakseen verisuonen seinämään. Tuo apuväline on valkuaisaine, joka kantaa taudin löytäjälääkärin, suomalaisen Erik von Wille­brandin nimeä. Valkuaisaineen valmistamiseen tarvitaan oikeat ohjeet. Nuo ohjeet eli koodi tulevat DNA-ketjusta, perimäainek­sesta. Geeneistä siis.

Suomessa on pari tuhatta potilasta, joilla tämä koodi on virheellinen. Tautimuotoja on kolmea eri tyyppiä, lievästä vakavaan. Seurauksena on verenvuototaipumus. Kerrotkin tuossa, mitä se arkielämässä tarkoittaa von Willebrand-potilaalle.

Jos jostakin vuotaa verta, hoidoksi tarvitaan veren hyytymistä tukevia lääkkeitä, vaikeassa vuodossa jopa veri­plasmaa. Potilas ei saa käyttää verihiutaleisiin vaikuttavia lääkkeitä, kuten esimerkiksi särkylääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vain harvinaisinta, vakavaa tautimuotoa sairastavien elinikäennuste on keskimääräistä lyhyempi. Näitä potilaita on noin prosentti von Wille­brand-potilaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla