Lääkeyhtiöiden välinen hintakilpailu on tyssännyt, sanovat Kelan tutkijat Ylellä.

Viisi vuotta sitten otettiin käyttöön lääkkeiden viitehintajärjestelmä. Se laski hintoja hurjasti. Kuluttajat ja Kela säästivät heti ensimmäisenä vuonna sata miljoonaa euroa, kertoo Yle.

Nyt kuitenkin suuntaus on toinen. Lääkkeiden hinnat ovat jopa nousseet.
Kelan lääketutkimustiimin tutkija Hanna Koskinen mainitsee syyksi parikin asiaa: markkinoilla pärjäävät isot lääkeyhtiöt. Apteekeilla on myös taipumus tilata lääkkeitä usein vain näiltä isoilta firmoilta, koska niiden toimitusvarmuus on paras.

Siksi valikoimissa ei aina ole sitä kaikkein halvinta lääkettä. Sen saa vasta seuraavaksi päiväksi, mutta useimmat asiakkaat eivät kykene odottamaan niin kauan, Yle kirjoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääketeollisuus on eri mieltä kilpailun välttelemisestä ja hintakehityksestä. Sen mukaan kyseessä on normaali hintojen tasoittuminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meillä alkoi viisi vuotta sitten hyvin voimakas hintakilpailu viitehintajärjestelmässä ja tässä on kysymys ihan normaalista heiluriliikkeestä. Ei ole realistista odottaa, että hinnat jatkuvasti putoavat, vaan ne tasoittuvat jollekin tietylle tasolle, perustelee lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta Ylellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla