Uudissanat ovat rohkeiden rokka. Haastamme sinut tekemään värssyn, jossa käytät vähintään kahta uudissanaa...

Unimuna, nakukakku, iskävartalo ja muttura. Tiedätkö mistä on kyse? Ei tiedä moni muukaan. Jostain uudissanoja silti pölähtelee kieleen tasaiseen tahtiin. Kuka näitä käyttää?

– Arkikieli ja slangi luovat kieltä. Uudissanat syntyvät yleensä spontaanisti uusien asioiden myötä. Kielelle on ominaista muutos.  Kielellä myös leikitään ja irvaillaankin, Kotimaisten kielten keskuksen Riitta Eronen vastaa.

Vaikka uudissanat syntyvät varsin luonnollisella tavalla, ammattilaisilta voi silti odottaa selkeää puhuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– On sopivaa  ärsyyntyä siitä, ettei esimerkiksi toimittaja tai asiantuntija selitä käyttämiään uudissanoja, Eronen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Viranomaisilta sopii edellyttää selkeää kieltä."

Kieli kehittyy ja ottaa asioita omakseen. Jos jokin asia keksitään, päätetään sille myös nimi.

Helsingin lentokenttien uutuus, unikapseli väsyneille matkalaisille ja suosittu naked cake eli kakku, jonka täytteitä ei ole peitetty kermakerroksella ovat suorastaan vaatineet nimen itselleen. Molemmat nimet – unimuna ja nakukakku – on kehitetty helpottamaan ammatillista viestintää.

Iskävartalo ja muttura ovat puolestaan elävässä elämässä syntynyttä kieltä. Iskävartalo viittaa pehmeänmuotoiseen miesvartaloon, jota ei ole treenillä trimmattu, muttura taas on lempinimi miesnutturalle, pompulalle, jonka saattaa yhä useammin nähdä koristavan nuorten miesten takaraivoa. 

Kuinka uudissanoja sitten tulisi käyttää? Niiden merkitys on ainakin suositeltavaa selvittää itselleen ennen suun aukaisemista.

– Kieleen ja uudissanoihin, kannattaa suhtautua avoimesti ja uteliaasti. Kieli ei ole vain kieltä, vaan kertoo maailmasta ja ajasta, se on kiinnostavaa ja usein hauskaa. Uudissanoja  käyttämällä voi osoittaa olevansa mukana maailman menossa, sanoo Riitta Eronen.

Yhtä asiaa ei ole vieläkään nimetty.

Mikä on sen palikan nimi, jonka kaupan kassalla laitat sinun ja seuraavan asiakkaan ostosten väliin?

– Asiaa on puitu netin keskustelupalstoilla ja todettu, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Se on kaikkea pulikasta sulle–mulle -kapulaan, Eronen kertoo.

Kielitoimiston neuvontapuhelimessa on päädytty suosittamaan ostoskapulaa tai pelkkää kapulaa. Jos kauppa tilaa kapuloita, termi on ostoserotin.

Haastamme sinut kehittämään värssyn, jossa esiintyy vähintään kaksi viime vuosien uudissanaa. Kirjoita se alla olevaan kommenttikenttään.

Kotimaisten kielten keskuksen listan viimeisten vuosien uudissanoista löydät täältä.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla