Miksi ihmiskunta ei viisastu, kun sodan tuhot tiedetään? Sitä Kauko Mäkinen, 64, sodan traumatisoiman isän lapsi, ei lakkaa ihmettelemästä.

Kauko Mäkinen on yksi niistä kahdeksasta, jotka kertovat sodan murtaman isän perinnöstä Timo Korhosen dokumenttielokuvassa Sodan murtamat.

– Isä hukutti omaa tuskaansa alkoholiin ja oli humalassa arvaamaton ja väkivaltainen. Selvin päin hän oli helläluontoinen, Kauko Mäkinen kuvailee.

Kaukolle isän kohtalon yksityiskohdat selvisivät kantakortista 11 vuotta sitten. Ymmärrys pohjusti anteeksiantoa ja selvitti oman turvattomuudentunteen ja ahdistuksen taustat. Tuntui että viimein pystyi vapautumaan peloista ja uskaltaa elää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuoret ovat huolissaan

Kauko on psykologian lehtori, joka on myös opiskelijoiden kanssa keskustellut sodasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nuoret suhtautuvat sodan uhkaan vakavasti. He keskustelevat sodasta monipuolisesti, punnitsevat erilaisia pelottaviakin uhkia, etsivät eri näkökulmia verkosta ja arvioivat tiedon varmuutta.

Lue myös: Näin ohjaaja Timo Korhonen kertoo Sodan murtamat  -dokumentin teosta

Sodan pelkoa lietsoo erityisesti Euroopan tilanne, nouseva oikeistopopulismi ja Krimin ja Ukrainan konfliktit.

– Ja informaatiosota: kohta ei tiedä mikä on totta ja mikä keksittyä. Sota saattaa syntyä keinotodellisuuden takia, Kauko pohtii.

– Sotilasmahtien todellisuuskäsitykset tuntuvat poikkeavan paljon toisistaan.

Pieni askel rauhan tiellä

Kaukon lukulistalla on Sirpa Kähkösen teos Tankkien kesä, joka kertoo Tsekkoslovakian miehityksen ajasta Kuopion kaupungissa. Kauko vietti lapsena kesiä Kuopiossa sukulaisten luona.

– Muistan miehityksen ajan kesältä mummon sanat, että ”kyllä se sota tulloo toasiisa”. Nyt tuntuu vähän samalta, ikävä kyllä.

Kauko on Rauhanpuolustajien jäsen.

– Se on ainoa järjestö, johon kuulun. Siksi että jos vain voisi edes jollakin pienellä tavalla vaikuttaa siihen, että sotaa ei tule.

Lue Kaukon elämästä ET-lehdestä 16/2016. Dokumenttielokuva Sodan murtamat elokuvateattereissa 23.9. alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla