Erityisherkkyys antoi rohkeutta Eeva-Liisalle:

Espoolainen Eeva-Liisa Soisalo jätti muiden odotukset huomiotta ja opetteli vetämään rajat arvostelulle.

Kun Eeva-Liisa Soisalo, 68, noin pari vuotta sitten törmäsi ensimmäisen kerran termiin erityisherkkä, hänestä tuntui kuin lamppu hänen päässään olisi syttynyt. Monet elämänkokemukset saivat uuden selityksen.

Lapsena Eeva-Liisa oli koulussa hiljainen ja liikuntatunneilla kömpelö. Hänellä oli silmälasit, ja koulukaverit nimittelivät häntä silmälasikäärmeeksi ja arvostelivat hänen liikkumistaan.

– Silloin en osannut puolustautua. Hyväksyin vain, että näinhän asiat ovat, mutta en osannut vetää rajoja muiden arvosteluille. Minulla oli muutamia hyviä ystäviä, mutta suurissa porukoissa en viihtynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ymmärsin olevani erilainen kuin muut."

Muissa kouluaineissa Eeva-Liisa oli lahjakas, ja lu­kiossa hän kiinnostui erityisesti psykologiasta. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan varhaiskasvatusta Tampereen lastentarhaseminaariin. Ensimmäisen työpaikan espoolaisessa päiväkodissa hän sai jo ennen valmistumista. Sitä seurasi monen vuosikymmenen ura eri päiväkotien johtajana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ymmärsin olevani erilainen kuin muut jo silloin, mutten tarkalleen tiennyt miten. Minun oli helppo lukea ihmisiä ja aistia pinnan alla olevia asioita. Päiväkodin johtajan työssä siitä oli paljon hyötyä.

Vähän alle kolmekymppisenä Eeva-Liisa meni naimisiin ja sai kolme lasta. Liitto päättyi eroon parinkymmenen vuoden päästä.

– Entinen mieheni ja molemmat poikani pelasivat jalkapalloa. Minä kuljin mukana huoltajana, mikä välillä väsytti. Oma aika jäi vähiin. Tosin äidin roolista nautin.

Omanlainen parisuhde

Eläkkeelle Eeva-Liisa jäi neljä vuotta sitten. Silloin elämään tuli uusi kumppani, Heikki.

– Heikki vei minulta täysin jalat alta, ja muutin vajaan vuoden seurusteltuamme hänen luokseen asumaan. Alku oli ihanaa aikaa, mutta reilun vuoden jälkeen alkoi tuntua, että tukahdun kokonaan. Olimme koko ajan kiinni toisissamme ja tekemissä vain Heikin kavereiden kanssa. Kaipasin jotakin omaa.

Vähitellen oman tilan tarve kasvoi niin suureksi, että Eeva-Liisan oli pakko tehdä irtiotto. Hän muutti takaisin Espooseen. Suhde Heikkiin ei katkennut, vaan nykyään he viettävät viikonloppuja vuoroin toistensa luona.

"Tarvitsen paljon omaa aikaa ja rauhallisen tilan ympärilleni, muuten tulen hulluksi."

– Tuntui ihanalta saada oma koti. Tarvitsen paljon omaa aikaa ja rauhallisen tilan ympärilleni, muuten tulen hulluksi. Myös parisuhde voi nyt hyvin.

Nykyään Eeva-Liisalla on enemmän aikaa myös kuudelle lapsenlapselleen.

– Nautin, kun saan viettää aikaa lastenlasteni kanssa. Yhteyteni lapsiin on vain syventynyt iän myötä.

Huomio kauneuteen

Tieto erityisherkkyydestä on antanut Eeva-Liisalle rohkeutta. Hän uskaltaa olla ihmissuhteissa myös vetäytyvä ja ottaa tarpeeksi aikaa itselleen. Hän osaa vetää rajat muiden ihmisten sanomisille.

– Olen oppinut, että on täysin hyväksyttävää olla hiljainen tarkkailija tai kaivata omaa tilaa ja aikaa enemmän kuin muut. Aikaisemmin elin paljon muiden odotusten mukaan ja voin huonosti.

"Aikaisemmin elin paljon muiden odotusten mukaan ja voin huonosti."

Ikääntymisen myötä Eeva-Liisa on kohdistanut entistä enemmän huomionsa myönteisiin asioihin, kuten kirkossa käyntiin.

– Olen ortodoksi ja kirkossa käynti on hyvin kokonaisvaltainen, kaikki aisteja koskettava kokemus. Nautin musiikista, ikonitaiteesta, tuohuksista ja suitsukkeen tuoksusta. Kauneuden kokeminen tuo valtavan hyvän olon tunteen.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys 2/2015 -lehdessä.

Oletko sinä erityisherkkä? Miten olet kokenut erityisherkkyyden? Kerro kokemuksistasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Mitä on erityisherkkyys?

5 nopeaa

  1. Erityisherkkyys on synnynnäinen hermojärjestelmän ominaisuus, jolla ihminen reagoi asioihin.
  2. Erityisherkkiä arvioidaan olevan 10–20 prosenttia väestöstä.
  3. Perinteinen psykologinen tutkimus on tarkastellut herkkyyttä usein negatiivisina mielletyin termein, kuten estyneisyytenä tai ujoutena.
  4. Yhdysvaltalaistutkija Elaine Aron loi käsitteen Highly Sensitive Person, erityis­herkkä ihminen, jossa herkkyys nähdään myönteisenä mutta usein väärinymmärrettynä piirteenä.
  5. Noin 70 prosentteja erityisherkistä on introvertteja, 30 prosenttia ekstrovertteja.
Sisältö jatkuu mainoksen alla