Pirjo Lehtinen, 69, aloitti Amnesty-aktiivina 30 vuotta sitten. Nyt hyväntekeväisyydelle on enemmän aikaa.

Yhdeksän vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Pirjo Lehtinen, 70, on Amnestyn aktivisti jo 30 vuoden ajan.

"Sananvapauden aate tarttui minuun jo poliittisesti aktiivisten isovanhempieni kautta. Chilestä tulleet ensimmäiset pakolaiset lisäsivät omalla tavallaan maailmantuskaa. Haluan toimia, että kärsivät ihmiset saisivat elämänsä takaisin. Mieheni Olli jakaa onneksi samat arvot, ja taiteilijaksi valmistunut tyttäremme Laura on ollut mukana vauvasta asti. Hän on lahjoittanut myös kuvituksiaan Amnestyn käyttöön.

Jäin opettajan työstä eläkkeelle yhdeksän vuotta sitten. Lahden ryhmässä meitä uskollisia senioreja vahvistaa muutama nuorempi aktiivi. Lähetimme juuri nimikkovangillemme, kiinalaiselle toisinajattelijalle, kannustuspostia. Vuosien varrella olemme järjestäneet koko joukon myyjäisiä ja kampanjoita. Kuulun myös hätäviestiverkostoon, joka pyrkii tekstiviestein vaikuttamaan esimerkiksi kuolemaantuomitun kohtaloon. Työpanokseni lisäksi lahjoitan Amnestylle joka kuukausi parikymppiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä on pitkäjänteistä, vuosia kestävää työtä. Sekin on jo voitto, että nykyisin ihmisoikeuksista puhutaan enemmän. Ikävä kyllä myös ennakkoluulot ovat kasvaneet. Esimerkiksi joku ei halua auttaa ”ketään venäläistä”. Nykynuoret eivät myöskään sitoudu toimintaan samalla lailla kuin me. Mutta kokemuksesta tiedän, että jo yksi ihminen voi vaikuttaa. Ja kun joku ”oma” vanki vapautuu, korkkaamme sen kunniaksi kuohuviinin."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näistä saan voimaa

  1. Ystävät. Amnestyn samanhenkisten joukosta on löytynyt monta ystävää, joiden kanssa on helppo puhua muustakin kuin ihmisoikeuksista. Tärkeimpiin ihmisiin kuuluvat myös Helsingissä asuvat lastenlapset.
  2. Kieli. Pirjo Lehtinen toimi vuosia Lahden ryhmäsihteerinä, ja sai koulutusta myös Amnestyn kotipesässä Lontoossa. Kaikenlaisten vetoomusten kirjoittaminen ja yhteydenpito maailmalle on toiminut myös kielikylpynä ja muistitreeninä.
  3. Kuntoilu. Mieltään ja kehoaan Pirjo hoitaa liikunnalla ja puutarhatöillä. Entinen SM-tason uimari on vetänyt vauvauintiryhmiä Lahdessa jo vuosikymmeniä. Uima-altaassa hän tapasi aikanaan myös miehensä Ollin. Lehtisillä on kolme aikuista lasta.
  4. Taide. Työuransa Pirjo Lehtinen teki luokanopettajana, mutta hän on opiskellut myös kuvataiteita Ateneumin iltalinjalla. Harvemmin tulee kuitenkaan maalattua mitään selkeästi kantaaottavaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla