Kirjoitustyö opetti Maarit Huoviselle, että presidentistäkään ei tarvitse kertoa kaikkea muistamaansa.

Maarit Huovinen kertoi ET-lehden 5 x sydämellä -palstalla ne asiat, mitkä häntä askarruttavat erityisesti.

1.IKÄ

Olen 66-vuotias, siinä iässä, että kirjoitan muistelmiani. Ne kertovat ajasta, jolloin olin aloitteleva toimittaja. Silloin kaikki oli mahdollista. On mukava palata vuosien taakse. Tuoreuden saavuttaakseni kirjoitan tyttönimelläni Maarit Tyrkkö.

Olen aina tullut hyvin toimeen itseäni vanhempien kanssa, mieheni on minua 17 vuotta vanhempi. Kunnioitan ja arvostan iän kartuttamaa elämänkokemusta. Usein vanhemman henkilön kanssa keskustellessa ikä sulaa ja ystävyys alkaa. Juuri näin kävi minulle presidentti Urho Kekkosen kanssa. Haastattelin häntä Suomen Kuvalehteen ensimmäisen kerran syksyllä 1973, ja jäin kiinni hänen sanailuunsa, poikamaisuuteensa ja huumorintajuunsa. Vähitellen ystävystyimme. Ikäeroa oli 47 vuotta, mutta se suli!

2. PELKO

Tunsin pelkoa ja kipua, kun äitini sai vuonna 2000 Alzheimer-diagnoosin. Hän oli tuolloin jo 84-vuotias. Pelkäsin, miten äitini elämä sujuu ja miten minun omaisena käy.

Taistelin pelkoa vastaan hankkimalla tietoa. Tutustuin Timo Erkinjunttiin, joka työskentelee nykyisin Helsingin yliopiston neurologian professorina. Hän oli – ja on yhä – muistisairauksien guru. Yhteistyöstämme syntyi monta kirjaa. Tieto ei lisännyt tuskaa, varsinkin kun opin, että sairauden loppuvaiheessa potilaalta häviää sairaudentunto. Mutta omaisella tietämys säilyy, ja se saattaa aiheuttaa kipua.

Luulen, etten pelkää kuolemaa, mutta en ole varma. Sain pitää kiinni äitini kädestä, kun hän lähti. Hengitys harveni, sitten se loppui. Myöhemmin olen tuntenut kiitollisuutta ja ollut onnellinen hänen kauniista kuolemastaan. Silloinkin oli syksy.

3. MUSTASUKKAISUUS

Sana kuin räjähdys! Olen ollut suhteessa mustasukkaisuuden kohteena ja olen itse tuntenut mustasukkaisuutta. Omasta tunteestani olen kantanut huonoa omaatuntoa, merkitseehän se sitä, ettei luota kumppaniinsa. Siksi olen yrittänyt kesyttää mustasukkaisuuden. Ajattelen, että olemme kaikki vapaita: voimme pysyä paikoillamme tai lähteä pois. Ketään ei voi eikä saa sitoa.

Helpompaa on, jos mustasukkaisuuden kohteena on työ, ei toinen ihminen. Olen työnarkomaani. Pakenen tunteitani työhön – ja rauhoitun. Se ei aina ole läheisille kivaa. Paras tapa katkaista työ on koiran omistaminen. Minun henkilökohtainen valmentajani on musta labradorinnoutaja Jussi, 11 vuotta, kolmas labbikseni. Jussi on mukava, se on mustis vain liian pitkille keskusteluille toisten koiranulkoiluttajien kanssa. Silloin se haukkuu, komentaa.

4. MUISTI

Kun kävelen Jussin kanssa, aivot puuhaavat oivallusten parissa – unohtunut nimi löytyy ja hajonnut kokonaisuus selkeytyy. Unohdus on muistin vastapuoli. Muistan asioita, joita olen valmis kertomaan, mutta myös tapahtumia, jotka haluan pitää itselläni.

Kirjani Tyttö ja nauhuri nyt ilmestyessä minulta on kysytty, oliko suhteeni presidentti Kekkoseen romanttinen, ja myös, oliko se fyysinen. Totta kai muistan, mutta minulla on oikeus pitää näin intiimit vastaukset itselläni. Jos kiellän, se merkitsee, että alistun vastaamaan. Jos myönnän, lopputulos on sama.
 
5. UTELIAISUUS

Uteliaisuus merkitsee suljettujen ovien avaamista ja sisään kurkistamista. Uteliaisuuttani luen parhaillaan Kari Narsin menestyskirjaa Raha ja onni (Tammi 2006). Kysyin häneltä, mikä on elämän tarkoitus. Arvelin, että hän vastaisi ”elämä itse”, niin olisin itse vastannut. Mutta hän sanoikin, että elämän tarkoitus on tuottaa onnea itselle ja muille. Tänään vastaan samoin kuin hän. Miljonäärit eivät ole yleensä onnellisia. Onni löytyy läheltä. Uskon, että uteliaisuus on yksi tie onneen. Se ei saa kadota, vaikka ikää tulee.

Maarit Huovinen

Maarit Huovinen (o.s. Tyrkkö) on Tampereella 1947 syntynyt, Helsingissä asuva toimittaja ja tietokirjailija.

Kirjoittanut ja toimittanut yksin ja yhdessä asiantuntijoiden kanssa yli 60 tietokirjaa.

Naimisissa Otavan eläkkeellä olevan kustannusjohtajan Pentti Huovisen kanssa vuodesta 1981.

Ei omia lapsia, mutta kahdeksan lastenlasta Pentti Huovisen kautta ja labradorinnoutaja Jussi.

Uusin teos Tyttö ja Nauhuri (WSOY 2014) ilmestyi tänä syksynä.

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.