Euroviisut ovat jälleen täällä! Lue 10 asiaa, joilla voit osoittaa todellisen viisutietämyksesi. Vielä lisää opit jutun interaktiivisesta viisukartasta.

Tiesitkö, että Suomessa finaalia seuraa jopa neljännes väestöstä ja että olemme lähettäneet Euroviisuihin kaikkien aikojen lyhimmän kilpailukappaleen? Irlannilla taas on eniten voittoja takataskussaan, mutta finaalia katsoo vain seitsemän prosenttia väestöstä.

10 asiaa, joita et tiennyt Euroviisuista

1. Islantilaisista television katsojista 95,3 % katsoi viisufinaalia vuonna 2016, vaikka Islanti ei edes ollut mukana finaalissa.

2. Ruotsin huonoin sijoitus on 22. Sen sai Christer Björkman vuonna 1992 kappaleella Imorgon är en annan dag.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Christer Björkman on toiminut myös Ruotsin viisukarsintojen, melodifestivaalien tuottajana.
Christer Björkman on toiminut myös Ruotsin viisukarsintojen, melodifestivaalien tuottajana.

3. Belgian Sandra Kim on nuorin viisuvoittaja. Kisojen aikaan hänen kerrottiin olevan 15-vuotias, mutta myöhemmin Kim paljastui 13-vuotiaaksi.

4. Iso-Britannian vuoden 1976 kilpailukappale Save your kisses for me nousi jättihitiksi. Se on yhä parhaiten myynyt viisukappale.

5. Kaikkien aikojen lyhyin kilpailukappale on Suomesta vuodelta 2015. Pertti Kurikan nimipäivien Aina mun pitää kesti minuutin ja 27 sekuntia.

Pertti Kurikan nimipäivät teki viisuhistoriaa. Kuva Seppo Solmela.
Pertti Kurikan nimipäivät teki viisuhistoriaa. Kuva Seppo Solmela.

6. Irlanti on seitsemällä voitollaan parhaiten menestynyt maa Euroviisuissa. Edellisestä voitosta on kuitenkin jo 21 vuotta – 10 vuotta kauemmin kuin Suomella!

7. Espanjan kilpailukappaleessa La La La vuodelta 1968 sanottiin 138 kertaa "la". Lallattelulla irtosi kilpailun voitto.

8. Serbia osallistui kisoihin ensimmäisen kerran vuonna 2007 – ja voitti! Kisakappale oli nimeltään Molitva ja sen esitti Marija Šerifovic.

Serbian viisuvoittaja Marija Šerifovic. Kuva Aleksi Kinnunen
Serbian viisuvoittaja Marija Šerifovic. Kuva Aleksi Kinnunen

9. Marokko on osallistunut Euroviisuihin kerran. Vuosi oli 1980, ja kilpailukappaleen Bitakap Hop esitti Samira Saïd. Kappale jäi toiseksi viimeiseksi. Viimeinen oli Suomen Vesa-Matti Loiri Huilumiehellään.

10. Norja on hävinnyt kisat useammin kuin mikään muu maa, 11 kertaa. Nolla pistettä maa on saanut neljissä kisoissa.

Kartan täydeltä viisufaktaa

Euroviisuisihin on osallistunut kisojen 61-vuotisen historian aikana lukuisia maita. Niiden kaikkien viisuhistoriasta löytyy kiinnostavia yksityiskohtia. Voit tutustua niihin alla olevasta kartasta. 

Jos kartta ei toimi kunnolla, voit katsoa sen täältä.

Lähde: ShopAlike.fi

viisuja monta vuotta seurannut

Kuinkahan moni ei ole tiennyt tai ei ole huomannut, että naapurimaat aina äänestävät toisiaan? Esim viime tiistaina Kreikka ja Kypros pääsivät jatkoon pääosin äänestämällä toisiaan, luulen minä. Kappaleethan olivat täysin mitäänsanomattomia jumputuksia. Ruotsi on siinä mielessä poikkeus, ettei sieltä oikeastaan koskaan heru pisteitä Suomelle mutta suomalaiset sen kun vaan uskollisesti äänestävät Ruotsia.

Euroviisut on täyttä humpuukia. Säännöissä pitäisi olla, että laulun säveltäjien, sanoittajien ja esittäjien pitäisi olla kyseisen maan kansalaisia. Nykyään ruotsalaiset viisutehtailijat tekevät biisejä monille maille (tänä vuonna mm Azerbaizan) ja laulajat saattavat olla mistä maasta hyvänsä. Ihan tajutonta touhua.

Tänä vuonna muuten voittaa Italia. Italia on joka vuosi ollut mun suosikki mutta ei ole menestynyt hienoilla balladeillaan eikä viime vuoden mahtavalla tenoritriollaan. Hulvaton hulluttelu italialaiseen tyyliin vie voiton tänä vuonna. Portugalin hippipoika on niin liikuttava, että soisin voiton hänelle mutta biisi ei ole riittävän hyvä eikä tarpeeksi kaupallinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla