Vasenkätisten hampurilainen, ufo Lontoossa, jäävuori Sydneyssä... Huijauksille pyhitetty museo esittelee maailmanhistorian parhaimmat aprillipilat. Tässä niistä kymmenen.

Tiesitkö, että on olemassa museo, joka on pyhitetty huijauksille? Kaliforniassa sijaitseva Museum of Hoaxes juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia, sillä se perustettiin vuonna 1997. 

Museo on julkaissut listan sadasta kaikkien aikojen parhaasta Aprillipäivän pilasta. Pilat on laitettu järjestykseen niiden luovuuden, historiallisen merkityksen, tunnettuuden ja halpaan menneiden ihmisten määrän perusteella.

Tässä kymmenen poimintaa parhaiden 20 pilan joukosta. Paras on säästetty viimeiseksi!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

20. Vasenkätisten hampurilainen

1.4.1998: Burger King -ravintolaketju julkaisi USA Today -sanomalehdessä koko sivun mainoksen, jossa hehkutettiin ketjun uutta tuotetta, "vasenkätisten Whopper-hampurilaista". Mainoksen mukaan tuote oli samanlainen kuin alkuperäinen Whopper-hampurilainen, mutta kaikkia sen ainesosia oltiin siirretty 180 astetta, jotta vasenkätisten asiakkaiden olisi helpompaa syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavana päivänä yhtiö tunnusti mainoksen olleen pilaa, mutta tuhannet asiakkaat olivat saapuneet ketjun ravintoloihin vaatien saada ostaa uuden hampurilaisen. Jotkut asiakkaat olivat puolestaan pyytäneet "oikeakätisten versiota".

16. Pääsiäissaarten patsas rantautuu Hollantiin

29.3.1962: Hollantilaisen Zandvoortin kylän rannalla kävellyt mies kertoi löytäneensä rantahiekalta pienen patsaan, joka näytti aivan samalta kuin Pääsiäissaarten kuuluisat kivihahmot. Patsaan säänpieksemä ulkonäkö sai ihmiset uskomaan, että se oli kulkeutunut merivirtojen mukana eteläiseltä Tyyneltämereltä aina Alankomaihin saakka. Tapauksesta uutisoitiin laajasti maailmalla, ja norjalainen asiantuntija vahvisti, että patsaan täytyi todella olla aito pääsiäissaaren karkuri.

Aprillipäivänä löydön tehnyt mies, paikallinen taiteilija Edo van Tetterode, tunnusti valmistaneensa patsaan itse ja vieneensä sen rannalle. 

15. Leijonien pesu

1.4.1698: Kaikkien aikojen varhaisin tunnettu aprillipila sijoittuu Lontooseen. Paikallisessa uutislehtisessä kirjoitettiin, että useat ihmiset olivat olleet seuraamassa, kun Tower of Londonin vallihaudassa pestiin leijonia.

Pila oli niin iso menestys, että vielä vuosisata sen jälkeen "leijonien pesu vallihaudassa" oli suosittu huijaus aprillipäivänä. 1800-luvun puolivälissä vitsiniekat laativat aidonnäköisiä pääsylippuja, jotka lupasivat saajalleen pääsyn katsomaan vuosittaista leijonienpesuseremoniaa.

14. Viiniä norjalaisille

1.4.1950: Norjan suurin sanomalehti Aftenposten julisti etusivullaan, että maan viinimonopoli (Vinmonopolet) oli saanut valtavan erän viinitynnyreitä, mutta pullot olivat loppuneet. Ylimääräistä viiniä luvattiin 75 prosentin allennuksella ja verovapaasti ihmisille, jotka saapuisivat paikalle omien ämpäreiden ja saaviensa kanssa.

Kun viinikaupat aukesivat aamulla, viini-intoilijoiden jonot kiersivät korttelin ympäri. Tarinan mukaan katu oli myöhemmin täynnä tyhjiä ämpäreitä, jotka ihmiset olivat jättäneet jälkeensä tajutessaan tulleensa huijatuksi.

13. Loch Nessin hirviön ruumis löytyi

1.4.1972: Sanomalehdet ympäri maailman hehkuttivat, että joukko yorkshireläisiä eläintarhan tutkijoita oli löytänyt Loch Nessin hirviön ruumiin työskennellessään Loch-järven tietämillä. Työryhmä yritti viedä ruumiin takaisin Yorkshireen, mutta Skotlannin poliisi kielsi siirron. Samalla huomattiin, että otus ei ollutkaan mysteerihirviö, vaan suuri merinorsu Atlantin valtamereltä.

Mysteeri ratkesi seuraavana päivänä, kun eläintarhan työntekijä tunnusti tekonsa. Kun merinorsu oli kuollut viikkoa aiemmin eläintarhassa, mies oli ajellut sen viiksikarvat, täyttänyt sen posket kivillä ja pitänyt sitä jäissä viikon ajan. Sitten hän oli vienyt eläinparan Loch-järven rannalle tarkoituksenaan huijata työkavereitaan. Mies myönsi, että pila oli alkanut kaduttaa häntä viimeistään siinä vaiheessa, kun poliisi kiinnostui asiasta.

8. Ufo laskeutuu Lontooseen

31.3.1989: Tuhannet autoilijat ällistyivät nähdessään hehkuvan lentävän lautasen lähestyvän Lontoota. Moni pysähtyi moottoritien varteen katsomaan, kun vekotin laskeutui pellolle. Paikalliset soittivat poliisille ja kertoivat avaruusoloiden hyökänneen maahan. Kun eräs paikalle saapunut rohkea konstaapeli lähestyi lentävää lautasta, sen ovi aukesi, ja ulos käveli pieni hopeapukuinen hahmo. Poliisi pakeni juosten vastakkaiseen suuntaan. 

Lopulta lentävä lautanen paljastui ovelasti muotoilluksi kuumailmapalloksi, jonka paikallinen jekkuilija oli rakentanut. Hän oli yrittänyt lennättää aluksensa Lontoon Hyde Parkiin aprillipäiväksi, mutta tuuli oli tarttunut härveliin matkalla. 

6. Planeetat kumoavat painovoiman

1.4.1976: Brittiläinen astronomi Patrick Moore kuulutti BBC:n aamuradio-ohjelmassa, että kello 9.47 tapahtuisi harvinainen tähtitieteellinen ilmiö. Pluto siirtyisi Jupiterin taakse, ja planeettojen asennot vaikuttaisivat hetkellisesti maan painovoimaan. Moore kertoi kuulijoille, että jos nämä hyppäisivät ilmaan täsmälleen oikealla hetkellä, he tuntisivat leijuvansa. Kun kello löi 9.47, radioaseman puhelimet alkoivat piristä lakkaamatta, ja ihmiset kertoivat todella leijuneensa. Eräs nainen väitti, että hän ja hänen ystävättärensä olivat nousseet tuoleistaan ja leijuneet ympäri huonetta.

Moore pohjasi huijauksensa vastikään ilmestyneessä kirjassa esiteltyyn teoriaan, jonka mukaan planeettojen harvinainen asento tulisi aiheuttamaan maanjäristyksiä ja tuhoa Los Angelesissa vuonna 1982. 

4. Sydneyn jäävuori

1.4.1978: Sydneyn satamaan saapui suuri proomu, joka veti perässään jättiläismäistä jäävuorta. Paikalliset olivat odottaneet sen saapumista: seikkailija ja miljonääri Dick Smith oli jo pitkään hehkuttanut tuovansa Sydneyyn jäävuoren Etelämantereelta. Hän kertoi aikovansa murtaa jäävuoresta pieniä jääpaloja, joita hän myisi kymmenellä sentillä kappaleelta. Nämä ihmeelliset jääpalat parantaisivat minkä tahansa juoman makua. Paikalliset radiokanavat seurasivat jäävuoren saapumista hetki hetkeltä.

Sää pilasi Smithin suunnitelmat. Alkoi sataa, ja jäävuori paljastui isoksi kyhäelmäksi muovilakanoita, joita peitti valtava keko partavaahtoa ja tulipalojen sammutukseen tarkoitettua vaahtoa.

2. Ruotsin väritelevisio

1.4.1962: Ruotsin television ainoalla kanavalla SVT:llä esiintyi asiantuntija Kjell Stensson. Stensson kertoi katselijoille aivan uudesta teknologiasta, joka muuttaisi mustavalkotelevision värilliseksi. Mies neuvoi kädestä pitäen kansaa kiskomaan nylonsukkahousut televisionsa ruudun eteen, sillä kangas taittaisi valoa siten, että kuva näyttäisi värilliseltä. 

Tuhannet ihmiset uskoivat huijauksen. Monet ruotsalaiset muistelevat yhä, miten perheiden isät viilettivät ympäriä kotia yrittäessään löytää sukkahousuja televisioruudun peitoksi. Oikeasti säännölliset värilähetykset alkoivat Ruotsissa 1. huhtikuuta 1970. 

1. Sveitsiläinen spagetinkorjuu

1.4.1957: Arvostettu BBC-kanavan Panorama-ohjelma kertoi, että lauhan talven ansiosta sveitsiläiset maanviljelijät iloitsivat poikkeuksellisen suuresta spagettisadosta. Satoa kasvatti entisestään se, että maanviljelijät olivat vihdoin onnistuneet tuhoamaan pelätyn satoa tuhonneen spagettikoppakuoriaisen. Ohjelmassa näytettiin videomateriaalia maanviljelijoistä, jotka keräsivät spagettia puista. 

Monet katsojat uskoivat jutun ja soittivat BBC:lle tiedustellakseen, miten hekin voisivat kasvattaa oman spagettipuun. Ohje kuului: "Aseta nippu spagettia tomaattikastikepurkkiin ja toivo parasta." 

Jopa BBC:n pääjohtaja myönsi katsoneensa ohjelman nähtyään tietosanakirjasta, miten spagetti kasvoi. Spagettihuijaus on yhä ylivoimaisesti suosituin ja tunnetuin Aprillipäivän pila. Katso ohjelma alta!

Lähde: hoaxes.org

Sisältö jatkuu mainoksen alla