Tässä astiassa on brittiläistä eleganssia, mutta onko se minkään arvoinen?

Minkä ikäinen ja arvoinen on englantilainen tarjoiluastiani, Johnson Brothersin Brittany-sarjan terriini?

Astiastoon kuuluu paljon eri kokoisia lautasia, tarjoiluvateja sekä kastikekannu. Osa astiastosta on lasitteestaan säröillyt, osaa on liimattukin.

Tämä esine on kuitenkin täysin ehjä. Minulle astiasto on tullut isoisäni äidiltä.
Nimimerkki Saara

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiantuntija vastaa:

Esine, tässä tapauksessa terriini eli soppakulho, onkin pysynyt kiitettävän monta sukupolvea samassa suvussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Johnson Brothers perustettiin 1880-luvulla Britanniassa, siis hiukan myöhemmin kuin meidän Arabiamme. Johnson keskittyi valmistamaan ruokailuastioita puoliposliinista eli fajanssista. Laajan esinetuotannon astioiden koristeluun käytettiin runsaita kuparipainokoristeita: maisemia, linnoja, kasveja.

Ajan kertaustyylien hengessä toteutettua nostalgiaa, josta kielivät astiastojen nimetkin: Ikuinen kauneus, Aamunkoitto, Britannian vanhat linnat, Historiallinen Amerikka. Kysyjän terriinin siirtokuva-aihe on nimeltään Brittany eli pohjoisranskalainen Bretagne.

Englantilaisen terriinin arvo on suhteellinen käsite. Terriini majailee nyt Suomessa, jossa arvostetaan lähinnä vanhaa suomalaista (ja sen ohella vanhaa venäläistä) keramiikkaa, mutta melko huonosti mitään muuta.

Yhdysvalloissa Johnsonin virheettömistä vanhoista keittokulhoista maksetaan 100–400 euroa, mutta Suomessa lienee melko vaikea saada edes tuota yhtä satasta – ellei joku satu keräämään juuri tätä sarjaa satojen koristeaiheiden joukosta. Sarjan viallisille esineille ei voi määrittää rahallista arvoa.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla