Pekka Turunen ja rakennuskumppanit ahkeroivat vodkapullonm muotoisen pinon parissa.
Pekka Turunen ja rakennuskumppanit ahkeroivat vodkapullonm muotoisen pinon parissa.

Halkopinojen tekeminen on taas trendikästä! Se on myös todellista taidetta: klapit voi kasata vaikka pullon tai vajan muotoon. Jutun lopusta löydät ohjeet perushalkopinon tekemiseen.

Valokuvaaja Pekka Turunen, 57, on ikuistanut puullalämmittäjiä ja heidän halkopinojaan yli 20 vuoden ajan. Tässä jutussa nähtävät kuvat ovat hänen ottamiaan. Kemiönsaarella asuva Turunen taiteilee puupinoja myös itse. 

Pekka Turunen, miksi valokuvaat halkopinoja?

"Innostus alkoi, kun muutin taloon, jossa oli kaakeliuunit ja jouduin opettelemaan, mitä kaikkea puulla lämmittämiseen liittyy. Olen kuvannut ja jututtanut puullalämmittäjiä ja asiantuntijoita ja tehnyt aiheesta näyttelyitä ja taidekirjan. Olen kiertänyt kuvaamassa pinoja myös ulkomailla: kirjan kaukaisimmat kuvat ovat Tansaniasta."

Millainen halkopinokulttuuri Suomessa on?

"Pinojen teko alkaa olla taas trendikästä. Kun aloin tehdä kirjaani 90-luvulla, monet ihmettelivät, miten jaksan tutkia puulla lämmittämistä – se kun kuulemma unohdettiin jo 60-luvulla."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millaisia halkopinoja olet nähnyt reissuillasi?

"Eestissä Kuremäen luostarissa nunnat tekevät todella hienoja, kirkontornin näköisiä pinoja. Eräs suomalainen mies taas ei saanut viranomaisilta lupaa rakentaa pihalleen työkaluliiteriä. Hän rakensi vajan haloista ja teki yli sadan neliön kokoisen, vajan näköisen halkopinon. Kirjassani esitellään yli sata erilaista, upeaa pinoa."

Millainen on hyvä halkopino?

"Vain luovuus on rajana. Pinoa tehdessä saa toteuttaa itseään vapaasti, mutta perusasiat on muistettava: pinon on oltava irti maasta, pysyttävä pystyssä ja päälle on laitettava suoja.

Naiset tekevät mielestäni hienoimmat ja kauneimmat pinot. Ehkä he ovat kärsivällisiä ja jaksavat pyöritellä puita tarkemmin niin, että tulee siistiä jälkeä."

Mikä on erikoisin itse tekemäsi pino?

"6,5 metriä korkea pino, joka näytti Absolut-vodkapullolta. Siinä oli 24 kuutiota puuta ja kokoamiseen meni kuukausi. Korkeuden takia käytimme apuna rakennustelineitä. Komeuden kruunasi aidonnäköinen pullonkorkki, jonka teki paikallinen peltiseppä. Pino oli pystyssä yli kaksi vuotta, ja monet turistibussit pysähtyivät ottamaan siitä kuvia. Samantyyppisiä pinoja on sittemmin tehty kuulemma Ahvenanmaalla asti."

Pekan puulämmittämisestä kertovaa Kootut de Lux -taidekirjaa voi tilata täältä

Näin rakennat halkopinon

  1. Kokoa pino tuuliselle ja aurinkoiselle paikalle, jotta puut kuivuvat nopeasti. Kasaa pino aluspuiden tai kuormalavojen päälle. Silloin maan kosteus ei pääse nousemaan puihin ja ilma kiertää paremmin.
  2. Jos rakennat korkean pinon, tue päädyt pystypuilla tai lado reunimmaiset puut ristikon muotoon. Jos teet pyöreän pinon, aseta väleihin pitkiä tukipuita. Muuten pino voi alkaa kallistua ulospäin ja romahtaa.
  3. Kasaa puut melko harvaan, jotta ilma kulkee pinon läpi joka suunnalta. Aseta ylimmät halot kaarna ylöspäin. Puun kaarna hylkii vettä, jolloin se suojaa alempia puita sadevedeltä.
  4. Siirrä puut talveksi liiteriin. Jos jätät pinon ulos talveksi, peitä se hyvin, mutta jätä peitteen ja puupinon väliin rako, jotta jotta ilma pääsee kiertämään hyvin ja puut eivät homehdu.

Seinää vasten vai ei?

Turvallinen etäisyys halkojen säilytykselle on kahdeksan metriä asuinrakennuksesta. Klapeja ei paloturvallisuussyistä saa pinota taloa vasten, räystään alle eikä autokatokseen. Taloa vasten pinoaminen ei kannata myöskään siksi, että puut voivat kastuessaan aiheuttaa kosteusvaurioita talon seinän pintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla