Nämä uuden tyylin voileipäkakut luovat juhlapöytääsi sekä herkkää taiteellisuutta että konstailematonta rouheutta. Ja tuplasti hyvää makua.

Kylmäsavuhärkäkakku

12 palaa

  • 12 isoa paahtoleipäviipaletta

Kostutus

  • 1 dl lihalientä tai
  • vehnäolutta

Täyte 1

  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 ½ rkl dijoninsinappia
  • 1 maustekurkku
  • 1 pieni punainen paprika
  • ½ dl silputtua ruohosipulia
  • ½ tl mustapippuria myllystä

Täyte 2

  • 100 g kylmäsavuhärkää, esim. Atria
  • 1 prk (125 g) piparjuuri-tuorejuustoa
  • 2 rkl ranskankermaa
  • ½ ruukkua basilikaa

Kuorrute

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk (150 g) ranskankermaa

Koristeeksi

  • ruohosipulia
  • 5 viipaletta kylmäsavu-härkää
  • muutama basilikanlehti

Valmista täyte 1. Sekoita ranskankerman joukkoon sinappi. Kuutioi joukkoon maustekurkku ja paprika, lisää silputtu ruohosipuli. Mausta tahna rouhitulla mustapippurilla.

Valmista täyte 2. Ota noin viisi viipaletta kylmäsavuhärkää koristelua varten syrjään. Leikkaa loppu kylmäsavuhärkä ohuiksi suikaleiksi. Notkista piparjuurituorejuusto ranskankermalla. Lisää joukkoon kylmäsavuhärkä.

Leikkaa paahtoleivistä pois reunat. Leikkaa leivinpaperista neljä palaa, jotka reunustavat suorakaiteenmuotoista voileipäkakkua ja suojaavat tarjoiluvatia. Laita paperipalat tarjoiluvadille. Nosta kolme paahtoleipäpalaa peräkkäin vadille.

Levitä päälle puolet täytteestä 1. Levitä täytteen päälle kolme paahtoleipäpalaa. Kostuta leipäpalat kevyesti pullasudin avulla. Asettele leipäkerroksen päälle kerros tuoreita basilikanlehtiä. Lusikoi päälle täyte 2. Nosta tämän päälle kolme leipäpalaa. Kostuta leipien pinta ja levitä loput täytteestä 1. Nosta pinnalle vielä kolme leipäpalaa. Paina kakkua kevyesti ja kääri se leivinpaperiin ja muovipussiin. Anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Valmista kuorrute. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä kuorrute lastan avulla tasaiseksi kuorrutteeksi kakun reunoille ja päälle. Koristele kakku ruohosipulinvarsilla, kylmäsavuharkäviipaleilla ja muutamalla basilikanlehdellä.

Lohikukko

8 annosta

  • 1 vaalea maalaisleipä
  • 1 punasipuli
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 pkt ( 125 g) mozzarellapalloja
  • 1 prk (190 g/100 g) aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita oliiviöljyssä
  • ½ rasiaa (85 g) tuoretta pinaattia
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • ½ tl valkopippuria myllystä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • foliota

Halkaise leipä yläosasta, säästä pala kanneksi. Kaavi pois pehmeä sisusta.

Kuori, halkaise ja suikaloi punasipuli. Leikkaa kylmäsavulohet pieniksi paloiksi. Valuta mozzarellat ja aurinkokuivatut tomaattisuikaleet. Huuhtele pinaatti.

Täytä leipä. Levitä pohjalle puolet aurinkokuivatuista tomaateista, mozzarellapallot ja puolet sipulista. Painele tuore pinaatti tiiviiksi kerrokseksi leivän sisään. Lisää kylmäsavulohiviipaleet.

Raasta kalan päälle hyvin pestyn sitruunan kuorta. Rouhi mausteeksi valkopippuria. Ripottele päälle loput sipulit ja aurinkokuivatut tomaatit.

Voitele leivän kansipalan sisäpuoli oliiviöljyllä. Paina kansi leivän päälle.

Kääri leipä tiiviisti folioon ja anna leivän vetäytyä painon alla huoneenlämmössä 4 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Painoa saa olla ainakin pari kiloa, jotta leipä myös hieman litistyy.