Pikku-Kari on tädin kanssa Ramses-koiralla kylässä Simpeleellä. 
– Olin jo pienestä pitäen rohkea menijä. Ehkä siksi olen tehnyt vuosikymmeniä myös matkaoppaan töitä.
Pikku-Kari on tädin kanssa Ramses-koiralla kylässä Simpeleellä. – Olin jo pienestä pitäen rohkea menijä. Ehkä siksi olen tehnyt vuosikymmeniä myös matkaoppaan töitä.

Lehmänlanta ei tuoksu pahalta, jos sitä kysyy kirjastovirkailija Kari Kaipaiselta, 61. Lempituoksut ovat silti sateen jälkeinen luonto ja edt Sergio Tacchini.

Vietin lapsena paljon aikaan oljamissa sukulaisissa maalaistalossa Kouvolan Kiehuvassa Elimäen Värälässä. Oljami on karjalainen sana, joka tarkoittaa pitkää viikon parinkin vierailua.

Maalaistalossa oli tietenkin lantala, johon lanta kärrättiin navetasta. Lämpimillä ilmoilla siinä tekeytyi ihan oma tuoksunsa. Lehmänpaska ei ole ollenkaan hassumpi tuoksu. Jos tämä haju tulvahtaa auton ikkunasta joskus sisään, en pidä sitä pahana. Päinvastoin, nuuhkaisen syvempään ja muistelen lämmöllä lapsuuttani.

Maalla heinä vietiin loppukesästä navetan vintille kuivumaan, ja heinää piti talloa tiiviiksi. Kuivat korret tuoksuivat, heinään lisätty suola kihelmöi ja kutitti ihoa. Toki hypimmekin kasoissa, salaa tietysti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotkassa totuin paperitehtaan aromeihin, niitä pöllähti siellä ilmaan tuon tuosta. Matkustin yksin junalla Kouvolasta Kotkan tädille viisivuotiaana. Ensin lähetettiin kortti, että osasivat tulla asemalle vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienessä matkalaukussani oli tädin osoite. Jos hän ei ole vastassa, ota asemalta taksi, ohjeisti äiti. Ei täti ollutkaan siellä, mutta hoidin itseni taksilla perille ja vielä ilmaisella kyydillä samaan suuntaan menijöiden kanssa.

Kotkassa tuoksui myös meri, ja yhdistän edelleen nuo paperitehtaan ja meren tuoksut. Kun Kuusaan tehtaalta tulee lemu, oletan heti olevani meren rannalla.
Kodin tuoksu syntyy tuoreesta pullasta. Äiti leipoi pitkopullaa, ja siivuihin siveltiin voita. Edelleen jos leivon, levitän pullan päälle voita tai hätätapauksessa Flooraa. Herätän lapsuuden henkiin.

Lue lisää nostalgisia juttuja ET-lehden Muistot-osiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla