Helppoa, nopeaa ja inspiroivaa. Betonista saat kauniita ja hauskoja esineitä kotiin, puutarhaan ja lahjaksi. Työvälineet ovat yksinkertaisia, ja betonimassan pyöräytät nopsasti rautakaupan kuivabetoniseoksesta.

Vinkkejä betonitöihin

Betonia voi ostaa rautakaupoista valmiina kuivabetonina, joka myydään yleensä 25 ja 1 000 kilon säkeissä. 25 kilon säkistä tulee noin 12 litraa betonimassaa. Säilytä betonisäkit kuivassa paikassa, koska säkkiin päässyt kosteus kovettaa betonin käyttökelvottomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallisin betonitöihin käytettävä kuivabetoni on sementtilaasti S30. Siinä hiekanjyvät ovat korkeintaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4 mm:n kokoisia. Karkeampi kuivabetoni S100 soveltuu esimerkiksi suuriin jalustoihin ja rappusiin.

Käytä aina betonimassan teossa ja käsittelyssä käsineitä, koska märkä betoni syövyttää ihoa. Huuhtele iholle joutunut märkä betoni pois vedellä. Kuivan betonipölyn hengittämistä on syytä välttää ja suojautua hengityssuojaimella. Paras paikka betonityöskentelylle on ulkona.

Sekoita betonia pienissä erissä, ettei massa ala kovettua. Pienet erät on helpompi sekoittaa käsin, suuret erät betonisekoittimella tai -myllyllä. Ainesosia ei välttämättä tarvitse mitata, sopivan sekoitussuhteen oppii tuntemaan massasta. Jos sekoitat massan betonimyllyssä, lisää 25 kilon säkilliseen kolme litraa vettä.

Betonin pintaa voi kuvioida monin tavoin vaikkapa pitsillä tai kasveilla. Aseta koristeaihiot muotin sisäpinnalle ennen valamista, kiinnitä tarvittaessa sprayliimalla ja poista työn kovetuttua. Pintaa voi koristella myös painelemalla betoniin valamisen yhteydessä koristekiviä, mosaiikkia ja simpukoita.

Lujita suuret työt kanaverkolla tai raudoitustangoilla. Se on helppoa: Leikkaa ensin kanaverkosta työn kokoinen pala tai katko raudoitustangot sopivan mittaisiksi. Painele vahvikkeet työhön heti valamisen jälkeen ja lisää päälle betonia niin, että raudoitus peittyy.

Peitä valettu työ aina muovilla ja anna sen kovettua rauhassa varjoisassa paikassa. Työstä tulee kestävä, kun kostutat sitä ensimmäisen kuivumispäivän jälkeen suihkepullolla silloin tällöin . Ohuet työt kovettuvat parissa päivässä, paksummat noin viikossa.

Betonin lopullinen kovettuminen kestää viikkoja, riippuen työn koosta ja paksuudesta. Voit viimeistellä kuivuneen betoniesineen hiomalla sen pintaa betonille tarkoitetulla hiontakivellä tai hiomalaikalla. Ilmettä voi muuttaa myös maalaamalla ja servettitekniikalla koristelemalla.

 

Kauniit askelmat syntyvät, kun asettelet pitsiliinat muotin pohjalle ennen valamista.

 

Kulahtaneet korkokengät voi "betonoida" vaikkapa yrttiastiaksi.

 

Vanha poppanakassi on kovetettu betonilla kukka-astiaksi.

 


Betonoosiin hurahtanut alkaa nähdä kaikki pakkaukset aivan eri silmin. Esimerkiksi koiranruokapakkauksista saa mainion muotin tuikku-kynttilänjalalle.

 

Ruosteinen paistinpannu muuttui näin trendikkääksi betonoimalla.

 

Kun pallon ympärille kovettaa betonia, tulos on aina yllätys. Kynttiläjalka kuitenkin syntyi,

 

Pienet pöytäpainot saa kovettamalla betonia lehtien päällä.

 

Näin upeat lyhdyt syntyvät vanhoista pyyhkeistä.Ne kastellaan betoniin ja kuivataan alassuin roikkuen esimerkiksi ämpärin päällä.

 

Betonimassan valmistus

Tarvikkeet

kuivabetonia (sementtilaasti S30)

suojakäsineet ja hengityssuojain

muoviämpäri sekoitusastiaksi

kauha, lapio tai betonisekoitin

vettä

ruokaöljyä ja sivellin

muotteja

Valmistele ensin muotit ja töiden kuivumispaikat. Muotit voi sivellä

kevyesti ruokaöljyllä irrottamisen

helpottamiseksi.

Pue käsineet ja hengityssuojain. Kaada ämpäriin vähän vettä ja lisää kuivabetonia noin puoli ämpärillistä. Sekoita massaa huolellisesti kauhalla tai betonisekoittimella. Lisää vettä vähitellen. Massa on sopivaa, kun siitä

voi muodostaa pallon kämmenelle, mutta pallo hajoaa kättä ravistaessa.

Lapioi tasainen massa muottiin, ei aivan muotin yläreunaan saakka, jotta irrottaminen on helpompaa. Painele ja ravistele märkää betonia muotissa ilmakuplien poistamiseksi.

Paina märkään betoniin kolo esimerkiksi tuikulle tai kukkapurkille

pienemmällä sisämuotilla. Laita sisämuottiin painoksi kiviä.

Peitä työt muovilla, ettei kosteus haihdu liian nopeasti. Aseta työt kovettumaan varjoisaan ja viileään paikkaan. Irrota kovettuneet työt muoteista.

Muista huuhdella työvälineet

vedellä. Älä koskaan kaada betonivettä viemäriin!

Näin teet kurpitsat

Varaa muoteiksi 40 denierin ehjiä polvisukkia.

Valmista betonimassa ja laita

sukkaan massaa haluamasi kurpitsan kokoinen määrä. Solmi sukka solmuun massan yläpuolelta.

Kiedo napakkaa narua tiukasti sukassa olevan massan ympärille niin, että se muodostaa kurpitsan lohkot. Solmi narun päät.

Upota massaan oksanpätkä karaksi. Anna kovettua ja poista sukka ja naru.

Kurpitsan voi halutessaan myös maalata.

 

Ohjeet ja mallityöt: Saija Flinkkilä

Sisältö jatkuu mainoksen alla