Kätevät läppälapaset sopivat koleisiin syyskeleihin. Kuvan huivin ohjeen löydät ET-lehden numerosta 17/2018.
Kätevät läppälapaset sopivat koleisiin syyskeleihin. Kuvan huivin ohjeen löydät ET-lehden numerosta 17/2018.

Hauskat ja käytännölliset läppälapaset koristellaan heijastinkankaalla.

Tämä ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 17/2018 virheellisellä lanka- ja puikkotiedoilla. Tiedot on korjattu tähän ohjeeseen.

Läppälapaset

Koko: Naisen koko

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näitä tarvitset:

Lanka: Lankavan Ulla-lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 100 g = n. 200 m) 70 g sinistä (5936).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puikot: Sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan.

Muuta: Kanavaneula, 2 nappia ja Lankavan leveää heijastinnauhaa (8x100 cm/pakkaus)

Joustinneule: Neulo suljettuna neuleena *1 n, *1 o, toista *-* krs loppuun.

Sileäneule: Neulo suljettuna neuleena koko ajan oikein. Neulo tasona oikealla oikein ja nurjalla nurin.

Tiheys: 18 s ja 26 krs silää neuletta = 10 cm

Tee näin:

Luo 38 s ja jaa ne 4 puikolle (= 9+9+10+10 s). Neulo joustinneuletta 6 cm. Neulo sileää neuletta 1 krs ja aloita silmukoiden lisäykset peukalokiilaa varten joka 2. kerroksella.

1. krs: 2 o, lk (= langankierto), 1 o, lk, neulo sileää neuletta krs loppuun = 40 s.
2. krs: Neulo silmukat oikein ja langankierrot kiertäen eli takareunastaan oikein, jolloin langankierrosta ei jää reikää.
3. krs: 2 o, lk, 3 o, lk, neulo sileää neuletta krs loppuun = 42 s. 
4. krs: Neulo kuten 2. krs.
5. krs: 2 o, lk, 5 o, lk, neulo krs loppuun = 44 s. 
6. krs: Kuten 2. krs.
Jatka lisäyksiä vastaavasti kunnes kiilassa on 15 s. Neulo 6 krs sileää neuletta.

Aloita läpän reuna kämmenpuolelle. Siirrä 1. puikon alusta 2 s 4. puikolle ja 2. puikon lopusta 1 s 3. puikolle (= 7+8+11+11 s). Siirrä sitten 1. ja 2. puikon 15 s apulangalle ja luo niiden tilalle uudet 15 s. Neulo uusilla s:oilla joustinneuletta (*1 n, 1 o*) ja jatka muilla s:oilla sileää neuletta 4 krs. Neulo vielä kaikilla s:oilla sileää neuletta 6 krs. Jaa sitten s:t uudelleen = 9+9+10+10 s ja aloita kärjen kavennukset molemmilla sivuilla.

1. krs: Kavenna 1. puikon alussa 2 s kiertäen eli takareunoistaan oikein yhteen, neulo kunnes 2. puikolla on 2 s ja kavenna ne 2 o yhteen, neulo 1 o, kavenna 2 s kiertäen o yht., neulo kunnes krs:n lopussa on 3 s, kavenna 2 o yht. ja neulo 1 o.
2. krs: Neulo oikein. Toista 1.–2. krs:ia vielä 5 kertaa.
Kavenna sitten kaikilla kerroksilla ja vedä lanka viimeisten 6 s:n läpi. Nosta viimeinen s takaisin vasemmalle puikolle ja neulo nappilenkki näin: *Vie oikea puikko s:n läpi, neulo 1 o ja siirrä uusi s vasemmalle puikolle*, toista *–* kunnes ketjussa on 9 s tai nappiin tarvittava määrä. Vedä lanka viimeisen s:n läpi, vie se lenkin juuresta nurjalle ja päättele lanka.

Neulo lopuksi kämmenaukon yläreuna näin: Aloita oikealta puolelta ja jätä alkuun n. 10 cm lankaa ompeluun. Siirrä apulangan 15 s puikolle ja neulo sileää neuletta tasona 4 krs. Päätä sitten s:t nurin neuloen ja jätä loppuun taas n. 10 cm lankaa. Ompele reunat nurjalta puolelta läpän alle alkuun ja loppuun jätetyillä langoilla. Virkkaa halutessasi yläreunaan ketjusilmukkalenkki keskisormelle, jolloin reunus pysyy hyvin paikoillaan.

Peukalo: Siirrä apulangan silmukat kolmelle puikolle. Jätä alkuun 10 cm lankaa ja neulo sileää neuletta suljettuna 7 krs tai kynsinauhaan saakka. Kavenna sitten puikkojen lopussa joka 2. krs:lla 2 o yht. ja vedä lanka viimeisten 6 s:n läpi. Ompele lopuksi peukalohangan aukko alkuun jätetyllä langalla nurjalta ja päättele lanka.

Neulo toinen lapanen peilikuvaksi eli silmukkajaolla 10+10+9+9 s. Kun olet neulonut joustimen ja yhden krs:n sileää neuletta, aloita kiilapeukalo 4. puikon lopussa näin: Neulo sileää neuletta kunnes jäljellä on 3 s, lk, 1 o, lk, 2 o.

Viimeistely: Taita läppä kämmenselän puolelle, merkitse napinpaikka ja ompele se paikoilleen. Päättele langat. Leikkaa heijastinkankaasta mieleisesi kuvio ja ompele se kämmenselkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla