Suunnitteletko toivottavasi muuttolinnut tervetulleiksi mökin tai kodin pihapiiriin? Katso jutusta pöntön oikeat mitat eri linnuille.

Linnunpöntön rakennusmateriaaliksi sopii höyläämätön, tuuman paksuinen, 4–6 tuumaa leveä lauta. Filmi- eli vesivaneri on erinomaista kattomateriaalia. Lautakaton voit peittää kattohuovalla tai rakentaa katon viistoksi, jolloin vesi valuu paremmin.

Luonnonläheinen pönttö syntyy ontosta tai sisältä lahosta pöllistä. Poraa takaseinän yläosaan kaksi reikää ripustusnarua varten.

Käytä ripustamisessa muovinarua tai tukevaa metallilankaa. Ripusta naru löysästi puun ympärille. Hyvä keino on ujuttaa narun ja pöntön väliin pari ohutta pystyrimaa, näin naru ei hierrä puuta.

Puupöllipönttö
Tarvikkeet:
ontto tai ydinlaho puupölli
taltta
pora ja lentoaukon kokoa vastaava terä
filmivaneripala katoksi
laudanpala katon sisäpuolelle
nauloja

 • Koverra puupölli ontoksi taltalla ja porakoneella. Poraa kylkeen lentoaukko.
 • Naulaa sisäosan halkaisijaa aavistuksen pienempi laudanpala filmivanerikaton sisäpuolelle pitämään katto paikallaan. Jätä hieman laajentumisvaraa. 

Lautapönttö
Tarvikkeet:
höyläämätöntä lautaa
mitta
saha
nauloja
pora ja lentoaukon kokoa vastaava terä
(ruuveja)
(filmivaneria)

 • Sahaa laudasta pöntön kappaleet taulukon mittojen mukaan. Mittaa ja sahaa myös kattoa ja lattiaa varten sopivat palat. Tasakaton voit tehdä filmivanerista. Voit myös tehdä irrotettavan katon.
 • Kiinnitä sisäpuolelle pöntön halkaisijaa hieman pienempi pala, näin katto pysyy tukevammin paikallaan.
 • Naulaa kappaleet putkeksi. Jos teet pöntön alhaalta puhdistettavaksi, kiinnitä pohjakappale keskikohdalta ruuvein. Kun löysäät ruuvia, saat pohjan kipattua puhdistusta varten.
 • Jotta pohja ei kippaisi itsekseen, poraa etureunan alaosasta läpi reikä pohjakappaleeseen ja laita naula tapiksi lukitsemaan pohja paikoilleen.

Vinkki: Pellittämällä lentoaukon estät tikan tihutyöt.

Hömö-, töyhtö-, kuusi- ja sinitiaisen pönttö

Lentoaukon halkaisija 2,8 cm

Pöntön korkeus 25 cm

Etäisyys katosta aukon keskelle  7 cm

Sisä­halkaisija 10 cm

Ripustus­korkeus 1,5 m

Tali- ja lapintiaisen ja kirjosiepon pönttö

Lentoaukon halkaisija 3,2 cm

Pöntön korkeus 30 cm

Etäisyys katosta aukon keskelle 8 cm

Sisä­halkaisija 10–12,5 cm

Ripustus­korkeus 1,5–4 m

Kottaraisen, käenpiian ja varpusen pönttö

Lentoaukon halkaisija 5 cm

Pöntön korkeus 35 cm

Etäisyys katosta aukon keskelle 8 cm

Sisä­halkaisija 12,5–15 cm

Ripustus­korkeus 3–5 m

Leppälinnun pönttö

Lentoaukon halkaisija 7 cm

Pöntön korkeus 28 cm

Etäisyys katosta aukon keskelle 8 cm

Sisä­halkaisija 12,5–15 cm

Ripustus­korkeus 1,5–4 m

Vierailija

Nikkaroi linnulle koti

Isäntä oli välillä vähän nuupahtanut pimeän talven takia. Huomasin linnunpönttöjutun ja kehotin tutustumaan... Nyt kartotetaan jo paperille pihapiirin puita, mihin kesäksi pönttöjä valmistetaan... Tarvikkeitakin on varastossa ja liiterissä. Onpa hyvä juttu ..Isäntä sanoi ennen "ämmien lehdeksi", muttei taida enää sanoa ;) Kevättä kohti!
Lue kommentti

Somat kukkaviirit juhlistavat kattauksen. Ota vanhat kirjotut liinat tai ristipistotyöt uusiokäyttöön ja täydennä kirjottuja kankaita värikkäillä kangastilkuilla.

Tarvitset:

 • Kirjottuja liinoja tai muita tekstiilejä 
 • Erilaisia pikkukuviollisia tilkkuja
 • Ompelulankaa
 • Sakset
 • Viivoitin
 • Kynä
 • Nuppineuloja
 • Silitysrauta
 • Ompelukone

Tee näin:

1. Piirrä viirin kaava paperille mittojen mukaan luonnolliseen kokoon.  Hyvä korkeus on 27 cm + 1 cm saumavara.

2. Aseta kirjottu kangas ja kuviollinen taustakangas oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaisiin. Piirrä kaavan reunoille 1 cm:n saumanvarat ja leikkaa kappale irti.

2. Irrota kaava ja siirrä nuppineulat kankaaseen, pidä kappaleet vastakkain. Ompele viirin sivut (jätä yläreuna avoimeksi) ja tee alakulmassa yksi poikittainen pisto viirin kärkeen. Kavenna kärjen kohdalla saumanvaroja niin, että kulmasta tulee siisti, kun käännät viirin oikein päin.

3. Käännä viiri yläreunasta oikein päin ja pukkaa kärki teräväksi kynällä tai puikolla. Silitä viiri. Silitä yäreunaan taite viistoon kohtaan, taita reuna kaksinkerroin päärmeeksi ja neulaa reunasta. Ompele suoralla ompeleella päärmeen reunasta, jätä päät avoimeksi nyörille.

Näin teet nyörin

Kierrä viirin nyöri kahdesta trikookuteesta tai paksusta langasta.

Leikkaa kuteesta tai langasta 3 x valmiin nyörin pituus eli 3 m = noin 1 m valmista nyöriä. Leikkaa toinen samanlainen kappale.

Solmi kuteet päästä yhteen ja kiinnitä solmu vaikka ovenkahvaan ja lähde kiertämään lankoja yhteen (samaan suuntaan). Kun kierrettä on tarpeeksi, ota langan keskikohdasta kiinni ja anna kierteisten lankojen kiertyä yhteen. Solmi päähän solmu. Pujota viirit nyöriin.

Vinkki! Jos teet nyörin ohuesta langasta, käytä sitä monin kerroin, jotta saat paksuutta nyöriin. Voit ripustaa viirin myös kauniiseen naruun tai silkkinauhaan.

Ohje on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Paperinarusta solmittu amppeli nostaa muhkean saniaisen silmien tasalle. Ruukut uudistavat betonimaalilla ja kullan sävyllä.

Ohjeen ruukkujen maalaamiseen löydät klikkaamalla tästä. 

Tarvikkeet amppeliin:

 • Paperinarua 32 m (2,5 – 3 mm, 42 m/150 G)
 • Plus color acryylimaalia, sävy kulta (tai haluamasi sävy)
 • Puuhelmiä 8 kpl
 • Sivellin
 • Mitta
 • Sakset

Näin solmit amppelin:

 1. Maalaa ensin 8 puuhelmeä kultamaalilla ja anna kuivua.
 2. Leikkaa valkoisesta narusta 8 kpl 4 m:n pituisia naruja ja solmi ne langalla keskeltä yhteen ripustuslenkiksi, joka on noin 5 cm:n mittainen.
 3. Ota pätkä narua, kiepauta se lenkin ympäri ja solmi umpisolmulla. Sinulla on nyt 16 kpl noin 2 m pitkiä naruja. Kiinnitä lenkki langalla ovenkahvaan tai tuolin selkänojaan.
 4. Solmi kaksoistasosolmuja ohjeen mukaan (kuvaohje alla, 1.–4.) 4 x 4 narulla (kaikki narut ovat tässä valkoisia). Ensimmäiset solmut tulevat noin 13 cm:n päähän yläreunasta. Solmi 3 kaksoistasosolmua, lisää kultahelmi keskilankoihin ja solmi taas 3 kaksoistasosolmua.
 5. Mittaa 10 cm alaspäin ja solmi taas 3 kaksoistasosolmua, helmi, 3 kaksoistasosolmua.
 6. Mittaa 18 cm ja solmi 3 kaksoistasosolmua. Solmi samoin 3 muuta 4 narun ryhmää.

Kuvalliset ohjeet makrameetekniikkaan eli kaksoistasosolmuihin

Solmut tehdään neljällä narulla. Huomaa, että amppelissa kaikki narut ovat valkoisia. Näissä kuvaohjeissa reunimmaiset narut ovat harmaita ohjeiden selkeyttämiseksi.

1. Vie oikea reunanaru kahden keskinarun yli ja vasemman reunanarun ali. 

2. Ota vasen reunanaru, vie se keskinarujen ali ja tuo oikealle ennen oikeaa reunanarua. Narut muodostavat "rinkelin". Kiristä naruja napakaksi solmuksi.

3. Vie vasen reunanaru kahden keskinarun yli ja oikean reunanarun ali.

4. Ota oikea reunanaru, vie se keskinarujen ali ja tuo oikealle ennen vasenta reunanarua. Kiristä naruja solmuksi. Kaksoistasosolmu on valmis. Toista 1.–4. 

Vinkki! Solmujen aloittamista helpottaa, kun käytät apuna pientä klemmaria.

Ruukun verkko:

 1. Mittaa nyt 13 cm alaspäin viimeisestä solmusta. Ota 2 narua yhdestä naruryhmästä ja 2 narua viereisestä naruryhmästä, ja solmi näillä naruilla 3 kaksoistasosolmua. Toista kaikilla naruilla näin verkkomaisesti.
 2. Mittaa sitten 10 cm alaspäin ja ota taas 2 narua yhdestä ryhmästä ja 2 narua viereisestä ryhmästä ja solmi näillä naruilla 3 kaksoistasosolmua. Toista kaikissa muissa ryhmissä. Solmut muodostavat verkkomaisen ruukunpaikan amppeliin.
 3. Sovita amppeliverkkoa ruukkuun ja solmi kaikki narut yhteen vetosolmulla noin 9 cm:n päähän viimeisistä solmuista (tai sopivaan kohtaan). Leikkaa narut 5 cm:n pituisiksi tai haluamaasi pituuteen.