Ompele persoonallinen ja lämmin matto kuusikulmioista. Kaikki ovat kierrätysmateriaalia, vanhoja vanuneita villapaitoja, vilttejä ja huiveja.

Kaipaatko ideoita vanuneiden ja kuluneiden villatekstiilien uusiokäyttöön? Rikkinäiset tai muuten käyttökelvottomat villavaatteet pyörivät nurkissa. Niistä saattaa olla vaikea luopua kauniin yksityiskohdan, värin tai mielenkiintoisen neulepinnan takia. Niihin voi liittyä myös rakkaita muistoja.

Vanunutta matkahuopaa tai pesussa kutistunutta vaatetta on mahdoton palauttaa entiseen muotoonsa , mutta se on uusiokäytössä mahtava materiaali. Purkamatonta huopaa on helppo leikata, muokata ja ommella.

Kaija Huhtinen on vetänyt Sulkavan, Juvan ja Puumalan kansalaisopistossa kursseja, joilla tehtiin vuosien mittaan lukuisat määrät uusia ihania käsitöitä vanuneista villapaidoista. Osa opiskelijoiden töistä koottiin Vanhat vanuneet -kirjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaijan motto kaikilla kursseilla on kierrätys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jätettä ei ole olemassa, on vain käyttämättömiä mahdollisuuksia, hän sanoo.

Villamatto kierrätysmateriaaleista

Kuvan matto on halkaisijaltaan noin metrin.

Näitä tarvitset:

  • maton päälle tulevat tilkut leikataan vanhoista villakangastakeista tai pestyistä, silitetyistä saman paksuisista vanhoista villavaatteista
  • vuoritilkut saavat olla hiukan paksumpia huopuneita villakangaspaloja
  • maton lattiaan vasten tuleva aluskangas voi olla markiisikangasta, farkkua tai vastaavaa
  • ompelulankaa palojen laskosten ompeluun
  • tikkauslankaa kuusikulmioiden yhdistämiseen

Tee näin

1. Leikkaa kartongista päällisen ja vuorin kaavat. Koko voi olla mikä vain, tässä se on hyvin pieni. Yhden kuusikanttisen koko on tässä halkaisijaltaan 2 cm.

2. Lisää noin sentin saumanvarat ja leikkaa päällisen ja vuorin tilkut.

3. Aseta vuoripala päällipalan nurjalle puolelle. Taita päällipalan saumanvarat nuppineuloilla ja ompele laskokset kiinni, kevyesti myös vuoripalaan

4. 4. Ompele kuusikulmioiden sivut tikkauslangalla toisiinsa yliluotellen. 

5. Kun olet ommellut työn haluamaasi kokoon, leikkaa koko maton kokoinen vuori 1 cm saumanvaroilla. Silitä saumanvarat nurjalle ja ompele vuori  mattoon käsin nurjalta puolelta.

Näin hieno matosta tulee!

Innostuitko?

Vanhat vanuneet -kirjassa on muitakin viehättäviä ideoita vanuneiden villapaitojen jatkojalostukseen. Vanutettua materiaalia on helppo työstää kangaskerroksia yhdistäen alike- tai päällikeompeluna. Kirjassa on hienoja peittoja, vaatteita ja kasseja tällä tekniikalla. Punomalla ja laskostamalla vanunutta villaa saa mielenkiintoista pintaa esimerkiksi peittoon ja tyynyyn. Pintaa voi koristella neulahuovuttaen tai kirjoen. Kirjassa on kymmeniä ihania ideoita!

Kaija Huhtinen, Anne Kosonen, Riikka Kaartilanmäki: Vanhat vanuneet.

Julkaistu 2013, 136 sivua. Hinta 30 euroa + toimituskulut.

Tilaukset: kaijahuhtinen48@gmail.com

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla