Lasipurkkiin liimattavat paperiympyrät muodostavat jämptin pallolyhdyn. Talvinen tunnelma syntyy, kun käytät lyhtyyn kalenterista lumisilla kuvilla somistetut marras–helmikuun sivut.
Lasipurkkiin liimattavat paperiympyrät muodostavat jämptin pallolyhdyn. Talvinen tunnelma syntyy, kun käytät lyhtyyn kalenterista lumisilla kuvilla somistetut marras–helmikuun sivut.

Askartele vanhasta seinäkalenterista tai muusta tukevasta paperista tunnelmallinen paperilyhty terassille tai parvekkeelle. Lyhdyn sydämenä on lasipurkki, johon voit kätkeä valonlähteeksi vaikkapa led-valosarjan.

Tarvikkeet

  • tukevaa paperia, esimerkiksi vanha seinäkalenteri,
  • lasipurkki,
  • kynä, lautanen ja sakset,
  • kuumaliimapistooli,
  • led-valosarja.

 

Tee näin

 

1. Piirrä paperin nurjalle puolelle ympyröitä, joiden halkaisija on noin 20 senttiä. Käytä apuna lautasta. Leikkaa ympyrät piirrosviivan sisäpuolelta, jotta kynän jälki ei jää näkyviin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

2. Taivuta ympyrät keskeltä kahtia niin, että kuvapuoli jää taitteen sisäpuolelle. Lyhdystä tulee vivahteikas, kun taittelet ympyrät summamutikassa suunnittelematta liikaa kuvapuolen taitoskohtaa.

 

 

3. Valitse lasipurkki, joka on paperisia puoliympyröitä matalampi. Purkilla tulee olla sen verran kokoa, että sen sisälle mahtuu valonlähde, esimerkiksi led-valosarja.

 

 

4. Pursota kuumaliimaa paperin taitteeseen alueelle, joka osuu lasipurkin kylkeen. Liimaa ei kannata pursottaa ihan paperin alareunaan asti, sillä kuumaliima valuu helposti paperin yli.

 

 

5. Paina taite lasipurkin pintaan tarkasti pystysuoraan. Tue paperia hetki, jotta liima ehtii aavistuksen jähmettyä. Liimaa seuraava taite yhden sentin etäisyydelle edellisestä. Liimaa taitteita näin koko purkin täydeltä.

 

 

6. Laita lyhtyyn valonlähde, vaikkapa viiden metrin pituinen led-valosarja. Led-polttimot eivät kuumene, joten ne ovat turvallisia paperin ympäröimässä lasipurkissa. Matalan lasipurkin ansiosta lyhty näyttää siistiltä myös ylhäältä päin.

 

 

Vinkki!

Joskus kuumaliima ei kiinnity pitävästi kiiltävään lasipintaan. Hyvä konsti varmistaa kiinnitys on hioa aluksi lasin pinta veteen kastetulla vesihiomapaperilla. Huuhdeltuun, kuivattuun ja karhennettuun pintaan liima tarttuu tiukasti.

 

Löydät ohjeen myös ET-lehdestä 23/2022. Tilaajana pääset lukemaan lehden täältä. Jos et ole vielä ET-lehden tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.

Viritä ideaa

  • Kun keräät erikokoisia lasipurkkeja, voit tehdä sarjan monenkokoisia lyhtyjä.
  • Kokeile myös erilaisia papereita. Huokoiset, käsintehdyt paperit päästävät kauniisti valoa lävitseen.
  • Jos haluat lyhdystä vaaleamman, taita osa paperiympyröistä kuvapuoli ulospäin. Silloin näkyviin jää sivun valkoinen puoli.
Sisältö jatkuu mainoksen alla