Tuoksuvat kynttiläruukut ovat myös kauniita sisustuselementtejä. Katso ohje kolmeen tuoksukynttilään!

Vala herkullisen väriset tuikut ja koristele niillä tuoksuva ruukkuasetelma.

Tuoksuvat ruukut

Tarvikkeet

 • Lasipurkki
 • Tuikkuja – voit tehdä tuikut myös itse. Katso valmistusohje jutun lopusta!

Limettiruukku:

 • 3–4 limettiä
 • Rosmariinin oksia

Metsäruukku:

 • Kuusen oksia
 • Laakerinlehtiä

Appelsiiniruukku:

 • 1–2 appelsiinia
 • Tähtianista
 • Kanelitanko

Tee näin:

 • Leikkaa appelsiinit viipaleiksi ja asettele ne tiiviisti ja nätisti lasipurkin kylkiä pitkin.
 • Ujuta purkin ja appelsiiniviipaleen väliin kanelitanko ja tähtianiksia. Täytä kylmällä vedellä. Täytä ruukku samalla tekniikalla, jos käytät materiaaleina kuusen oksia tai limettejä. 
 • Aseta tuikku kellumaan veteen. Katso, ettei vedestä törrötä mitään, mikä voi syttyä palamaan.
 • Asetelma säilyy hyvänä pari päivää. Jos vesi samenee sitrusten mehusta, vaihda vesi. Jos haluat enemmän tuoksua, lisää veteen eteeristä öljyä.

Tuikut

Tarvikkeet 10 tuikkuun:

 • 0,5 l kynttilämassaa
 • 10 tuikkukynttilän sydäntä
 • Noin 30 värinappia
 • Kattila
 • 10 pientä tuikkuastiaa

Tee näin:

 • Sulata kynttilämassa paksupohjaisessa kattilassa liedellä, miedolla lämmöllä. Älä anna massan kiehahtaa.
 • Lisää värinappeja niin monta kuin haluat, mutta vähintään kolme nappia yhtä tuikkua kohden. Väri haalenee yllättävän paljon kynttilämassan jäähtyessä.
 • Kaada sulanut massa muottiin, aseta sydän paikoilleen ja anna jähmettyä.
 • Jos sydän ei pysy pystyssä, voit tukea sen laittamalla kaksi tikkua makaamaan muotin reunojen yli, sydänlangan molemmin puolin. Leikkaa lanka sopivaksi vasta, kun kynttilä on jähmettynyt.

Kynttilämassan puhdistus kattilasta:

Kaavi massa paistinlastalla pois kattilasta. Lopuksi kuumenna kattilaa ja pyyhi paperilla loput. Kynttilämassa irtoaa hyvin myös pakastamisen jälkeen.

 

Puumalalainen Antti Luukkonen, 101, ei osaa olla jouten.  Pitkinä talvipäivinä hän tekee katajaisia pannunalusia lahjaksi ja vähän myyntiinkin.

"Tykkään tehdä pieniä käsitöitä talvipuhteina. Aika kuluu kuin huomaamatta, kun sommittelen katajaisia pannunalusia. Olen tehnyt näitä viimeiset 15 vuotta, kun en enää muuta jaksanut ja jotain puuhaa piti keksiä. Moni ei arvaisi, miten monta vaihetta pannunalusten tekemisessä onkaan.

Katajat haen kesällä naapurin metsästä hänen luvallaan. Käytän valkoista katajaa, jota ei monesta paikkaa löydä. Kuorin ja kuivatan rangat ja sahaan ne sirkkelillä nappuloiksi, joiden läpimitta on 6–7 milliä. Puhdistan ja hion palat yksi kerrallaan käsin santapaperilla. Siinä kuluu aikaa ja kynsiä!

Sitten leikkaan vanerista ympyrän, neliön tai sydämen muotoisen pohjan ja alan asetella katajanpalasia kauniisti sen päälle. Siinä kuluu tovi jos toinenkin, ja se on mukavaa aivotyötä. Kevättalvella, kun päivät alkavat jo olla valoisia, liimaan palaset alustaan. Lopuksi hion pannunalusen hiomakoneella sähköllä pyörivän alustan päällä.

Teen myös puisia voiveitsiä ja lastoja. Voiveitset sahaan pienellä sirkkelillä, hion hiomakoneella ja viimeistelen hiekkapaperilla.

Asun kotikylässäni Hurissalossa tyttäreni Marja-Leenan kanssa, joka on ollut kolme vuotta omaishoitajani. Vaimoni kuoli vuonna 2014. Marja-Leena vie kesäisin myyntiin omien käsitöidensä lisäksi minut pannunalusiani. Ne menevät kuulemma hyvin kaupaksi, kun myyjät kertovat asiakkaille tekijän iän!

Teen 20–40 alustaa vuodessa, joten mitään tehotuotantoa tämä ei ole. Osa alusista menee lahjaksi tutuille.

Käsillä puuhailu on mukavaa. Näköni on kunnossa, pystyn jopa lukemaan, mutta silmät rasittuvat äkkiä. Silloin pitää huilata."

Antti kävi Linnan juhlissa! Lue artikkeli:

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2018. Digilehteen voit tutustua täällä.

Itse tehty leikkiruoka on sympaattisempaa kuin kaupan muovilelut. Mummun virkkaama runebergintorttu on varmasti leikkikutsujen suosikki.

Runebergintorttu

Koko: 6x7 cm, 5 kpl

Lanka: Esito-virkkuulankaa (100 % merseroitu puuvilla, 200 g = n. 650 m) 100 g kullanruskeaa (9031), 15 g valkaistua (9001) ja 10 g tummanpunaista (9020).

Virkkauskoukku: nro 1,75-2 käsialan mukaan ja nro 3.

Muuta: tukevaa kartonkia, paksua pahvia, parsinneula ja kuumaliimaa.

Tiheys: 30 s ja 35 krs = 10 cm

Työohje

Tee ensin 6x7 cm lieriö näin: Leikkaa kartongista n. 30x7 cm suorakaide, rullaa ja teippaa se 6 cm:n lieriöksi. Leikkaa pahvista kaksi 6 cm pyöreää palaa. Teippaa niistä toinen lieriön päähän, täytä lieriö vanulla ja teippaa toinen pala paikoilleen.

Virkkaa lieriön päälle kullanruskea kuori. Tee sormen ympärille lankalenkki eli taikarengas. 1. krs: Virkkaa renkaaseen pienemmällä koukulla 1 kjs ja 10 ks. Jatka spiraalina. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan = 20 s. 3. krs: 20 ks. 4. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 30 s. 5. krs: 30 ks. 6. krs: *2 ks samaan s:aan, 2 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 40 s. 7. krs: 40 s.

8. krs: *2 ks samaan s:aan, 3 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 50 s. 9. krs: 50 ks. Pyöreä pala on nyt valmis.

10.- 40. krs: 50 ks. Viimeisen kerroksen loppuun 3 ps. Tee toinen pyöreä pala toistamalla 1.-9. krs ja virkkaa viimeisen krs:n loppuun 3 ps. Liitä pohja tortun reunaan piilosilmukoilla.

Hillosilmä: Tee kaksinkertaisella langalla sormen ympärille lankalenkki. Virkkaa lenkkiin isommalla koukulla 4 kjs, 11 pp (= pitkäpylväs) ja 1 ps 4:n kjs:aan. Jätä alkuun ja loppuun n. 15 cm lankaa ompelua varten.

Sokerirengas: Virkkaa valkoisella langalla ja pienemmällä koukulla aloitusketjuun 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla. Jatka spiraalina ja virkkaa 1 ps jokaiseen s:aan kunnes tuppilon pituus on 11,5 cm. Jätä n. 15 cm langanpää ompeluun. Tarkista pituus ja ompele tuppilonyöri renkaaksi.

Viimeistely: Ompele rengas vuoropistoin kiinni hillosilmään. Kierrä 3 punaista lankaa hillosilmän alle niin että se nousee koholle ja kiinnitä lankakieppi muutamalla pistolla. Liimaa koriste kuumaliimalla tortun keskelle.

Malli: Lankava Oy, Marjukka Tyrväinen

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy,  www.lankava.fi