Pampulainen pussukka sopii moneen käyttöön: vaikkapa virkkuukoukkujen säilytykseen, lääkepussiksi matkalaukkuun tai penaaliksi lapsenlapselle.

Virkattu pikkulaukku muuttaa ilmettään langan mukaan. Hillitystä langasta tulee tyylikäs teatteripussukka, räväkästä hauska kynäkotelo lapsenlapselle. Hauskat pampulat tekevät yksinkertaisen ja helpon pussukan pinnasta eläväisen näköisen.

Nyt kaivamaan koukut ja langat esille – tee vaikka ystävälle synttärilahjaksi.

Virkattu pikkulaukku

  • Koko: Noin 27 x 14 cm.
  • Langanmenekki: Novita Kaste (741) liila tai (333) vaalea khaki 200 g.
  • Virkkuukoukku: Nro 3 tai käsialan mukaan.
  • Muut tarvikkeet: 25 cm vetoketju.
  • Mallivirkkaus: Virkkaa kiinteitä silmukoita (ks) ja pampuloita ohjeen ja piirroksen mukaan.
  • Tiheys: Leveys 10 cm = 7 pampulaa, korkeus 10 cm = 11 pampulaa.

Pohja: Virkkaa aloitusketjuksi 54 kjs + 1 kjs kääntymiseen.

1. krs: virkkaa 1 ks toiseen kjs:aan koukusta laskien ja vielä 1 ks jokaiseen kjs:aan = 54 ks. Käännä työ.

2. krs: virkkaa 1 kjs, virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan = 54 ks. Toista kerrosta 2, kunnes työssä on yhteensä 5 kerrosta. Käännä työ ja jatka laukun sivujen virkkaamista suljettuna ympyränä.

6. krs: virkkaa pitkään sivuun 1 ks jokaiseen s:aan (= 54 ks), 4 ks kappaleen päätyyn, virkkaa 1 ks jokaiseen toisen pitkän sivun s:aan (= 54 ks) ja 4 ks kappaleen toiseen päätyyn = 116 ks. Jatka virkkaamista spiraalina eli siirry aina suoraan seuraavalle kerrokselle.

7. krs: virkkaa kiinteitä silmukoita ja virkkaa kummassakin päädyssä 2 ks yhteen = 114 ks.

8. krs: (ks. piirroksen 8. krs) virkkaa ks:ita ja virkkaa joka 3. s:aan pampula piirroksen mukaan. Työhön tulee yhteensä 38 pampulaa.

Virkkaa vielä piirroksen mukaan kerrokset 9–11 ja toista sitten kerroksia 8–11, kunnes laukun korkeus on noin 12 cm. Virkkaa vielä 3 krs kiinteitä silmukoita.

Virkkaa toiseen päätyyn pieni läppä: *käännä työ ja virkkaa 1 kjs, 4 ks*, toista *–* vielä 2 kertaa.

Käännä työ, virkkaa 1 kjs, 1 ks, pampula, 2 ks ja läpän reunaa alas 3 ks.

Virkkaa 1 kerros ks:ita pussin suulle ja päättele vetämällä lanka viimeisen silmukan läpi läpän jälkeen.

Viimeistely: Päätä langanpäät ja ompele vetoketju. Virkkaa 12 kjs, pujota ketjusilmukkaketju vetoketjun vetimen reiän läpi ja virkkaa 1 ks jokaiseen ketjusilmukkaketjun silmukkaan. Katkaise lanka ja solmi langanpäät.

Suunnittelija Rimma Gimpel

Ohjetiedustelut Novita 040 178 2266 ma ja ke 10–14 Lankatiedustelut www.novita.fi, Novita (05)

Neulo joulupakettiin syötävän suloiset piparkakkusukat tai veikeät mummisukat. Mikään ei estä koristelemasta näin myös myös aikuisten sukkia! Ohjeet ovat Kikka Virolaisen uutuuskirjasta Vallattomat villasukat.

Salolainen Kikka Virolainen, 43, on ehtinyt neuloa pitkälti toista tuhatta sukkaparia. Hän kokosi 40 ilmeikästä lasten sukkamallia ihanaksi kirjaksi.

Näissä 6-12 kuukauden ikäisille sopivissa sukissa on niin unijukkia, kukkia, merirosvoja, leppiksiä kuin nallejakin. Kokoa muuttamalla koristeluideoita voi käyttää isompiinkin sukkiin. Täältä löydät myös Kikka Virolaisen ihanien mummisukkien ohjeen.

ET sai hauskojen piparkakkusukkien ohjeen jaettavaksi lukijoille. Tästä somat sukat pukinkonttiin! 

Piparkakkusukat

On taas aika joulun
ja piparkakkujen,
niitä leivotaan iso pino.
Veli tekee piparkakkutalon,
ei haittaa vaikka se on
vähän vino.

Koko: 6-12 kk ikäiselle

Tarvitset

  • puikot nro 3
  • virkkuukoukun nro 2,5
  • neulan
  • punaista ja valkoista Novita Nalle -lankaa sekä ruskeaa konepestävää lankaa

1. Neulo punaiset perussukat. Luo punaisella langalla 40 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 26 kerrosta tai kunnes joustin on 8 cm pitkä.

2. Tee vahvistettu kantapää, jaa kantapohjan kavennettavat silmukat kolmeen osaan, 6-8-6.

3. Tee kiilakavennukset ja neulo sileää neuletta 28 kerrosta tai kunnes jalkaterä on kantapää mukaan lukien 11 cm.

4. Tee kärkikavennukset nauhakavennuksena ilman välikerroksia. Sukan valmis pituus kantapäästä kärkeen on 13 cm. Päättele sukka ja neulo toinen sukka samoin.

5. Virkkaa ruskea piparkakku. Virkkaa ruskealla langalla 8 ks kjs-lenkkiin. Virkkaa toisella kerroksella 3 pylvästä aina yhteen ks:aan = 24 p. Päätä kerros piilosilmukkaan. Virkkaa kolmannella kerroksella ympyrään piparkakun kaaret. Virkkaa 1 ks, jätä 1 p väliin. *Virkkaa 6 p samaan p:seen, jätä 1 p väliin, virkkaa 1 ks seuraavaan p:seen, jätä 1 p väliin.* Toista *–* yhteensä 6 kertaa, piparkakkuun tulee 6 kaarta. Päätä kerros piilosilmukkaan ja jätä pitkä päättelylanka piparkakun kiinni ompelemista varten. Virkkaa yhteensä 2 piparkakkua.

6. Koristele piparkakku. Virkkaa piparkakun läpi piilosilmukoita pintavirkkauksena piparkakun reunoja pitkin valkoisella langalla. Älä virkkaa piilosilmukoita liian tiukalle vaan jätä silmukat löysiksi. Kuljeta lankaa virkatessasi työn nurjalla puolella. Tee lankaan aloitusketjusilmukkalenkki. Vie virkkuukoukku työn läpi nurjalle puolelle kohdasta, josta haluat aloittaa pintavirkkauksen. Vie aloitusketjusilmukkalenkki koukulle ja vedä lenkki työn läpi oikealle puolelle ja jätä solmukohta työn nurjalle puolelle. Näin syntyy ensimmäinen piilosilmukka. *Vie virkkuukoukku taas työn läpi nurjalle puolelle seuraavasta kohdasta. Kierrä lanka koukulle ja vedä lanka sekä työn että koukulla olevan silmukan läpi oikealle puolelle.* Näin syntyy toinen piilosilmukka.

7. Toista *–*, kunnes piparkakun reunat on pintavirkattu. Katkaise lanka ja lopeta pintavirkkaus viemällä langanpää työn ja viimeisen koukulla olevan piilosilmukan läpi ensin oikealle puolelle. Vie sen jälkeen langanpää virkkuukoukulla takaisin työn nurjalle puolelle samasta kohdasta ja päättele.

8. Ompele piparkakun päälle vielä valkoisia pilkkuja. Päättele kaikki langanpäät piparkakun taakse ja ompele piparkakku sukkaan napakasti kiinni reunoistaan päättelylangalla. Viimeistele toinen piparkakku samoin.

9. Virkkaa ruskealla langalla joustimen yläreunaan 40 ks. Päätä kerros piilosilmukkaan. Virkkaa näin 2 kerrosta. Katkaise lanka, vaihda valkoinen lanka ja virkkaa pintavirkkauksena kiinteiden silmukoiden läpi 1 kierros piilosilmukoita. Älä virkkaa piilosilmukoita liian tiukalle vaan jätä silmukat löysiksi. Näin silmukat joustavat sukkaa käytettäessä ja pestessä. Päättele langanpäät hyvin.

Ohjeet ovat Kikka Virolaisen kirjasta Vallattomat vauvansukat. Moreeni 2017. Mallina on kaksivuotias Helka.

Marjatta Porrassalmi järkyttyi huomattuaan, että hänen äitinsä perintövillatakki oli päätynyt uusiokäyttöön ET-lehden käsityöjutussa. Syylliseksi paljastui Marjatan tytär Päivi. Sanomista tuli. 

Tutkimattomat ovat vanhan villatakin tiet.

Toimittaja Anne Sneckiltä ja valokuvaaja Tiiu Kaitalolta tilattiin ET-lehteen käsityöjuttu, jossa tehdään vanhasta villapaidasta tyyny. Tiiu löysi kivan värisen vihreäraitaisen villatakin helsinkiläiseltä kirpputorilta. Se oli kauniisti ja siististi neulottu, ja siinä oli hienot, virkatut napit ja kiinnostavia yksityiskohtia.

Käsityöjuttu ilmestyi viime viikolla ET-lehdessä 20/2017. Jyväskyläläinen Marjatta Porrassalmi, 74, selaili lehteä, kunnes käsityöjuttu pysäytti hänet. 

– Ei ole totta! Äitini Kerttu Lipposen minulle vuonna 1958 neuloma villatakki on päätynyt tyynyksi, Marjatta kertoo.

Järkyttynyt Marjatta lähetti heti tiukkoja Whatsapp-viestejä tyttärelleen Päivi Ekolalle, jolle takki oli annettu noin 20 vuotta sitten. Selvisi, että aikansa takkia käytettyään Päivi oli vienyt sen kierrätykseen.

Tarina villatakin uudesta elämästä on varsin hauska, ja Päivi kirjoitti siitä Facebook-päivityksen:

"Tunnustan. Olen kamala tytär, kiittämätön lapsenlapsi ja itse asiassa häpeäksi koko suvulleni. Sain yli parikymmentä vuotta sitten mummini äidilleni (kuvassa) kutoman villatakin (kuvassa). Viimeksi muutaessani laitoin senkin kiertoon. Eilen äitini bongasi villatakin ET-lehdestä. Siitä oli tehty tyyny! Tämän jälkeen whatsapp on laulanut. Sain muun muassa tämän nostalgisen kuvan, jossa esiintyvät isäni ja äitini joskus 60-luvun lopussa. Keskustelu päättyi siihen, että jos minä en kierrätä, äitini ei lopulta mahdu arkkuunsa kaikkien tavaroidensa kanssa. Ja mummon perintö elää nyt tyynyssä."

Marjatta Porrassalmi äitinsä neulomassa villatakissa 60-luvulla.
Marjatta Porrassalmi äitinsä neulomassa villatakissa 60-luvulla.

Otimme yhteyttä Päiviin ja saimme tietää lisää villatakin kohtalosta.

– Käytin nuorempana äidin, mummon ja ukin vanhoja vaatteita. Käytän edelleen kahta ukin villatakkia, joista toinen on mummoni kutoma ja yhä kuin uusi. Siinä on söpöt nahkanapit, Päivi kertoo.

– Tätä tyynyksi päätynyttä takkia käytin paljon 1990-luvulla yliopistovuosina ja vielä 2000-luvun alussa. Sen jälkeen se tuntui vanhanaikaiselta ja vein sen kierrätykseen.

Päivi kertoo äitinsä olleet yllättynyt ja hieman pettynyt, kun kuuli villatakin päättyneen kirpparille.

– Perustelin, että jouduin kierrättämään hyvin paljon tavaraa viime muutosta. Muutin uuden mieheni kanssa yhteen ja perustimme seitsemänhenkisen uusperheen. Kaikelle ei yksinkertaisesti ollut tilaa. Samassa rytäkässä lähti runsaasti myös muita mummon vanhoja vaatteita.

Äidin ja tyttären välille kehkeytyi pieni sanailu villatakista. Tytär yritti lohduttaa, että parempi tyynynä kuin koin syömänä.

– Olemme vuosien varrella usein keskustelleet siitä, että miksi minä en säästä tavaroita. Äidille tavaroilla on enemmän tunnearvoa kuin minulla. Toki itsekin olen säästänyt joitain tärkeitä asioita. Kirjoitin äidille, että loppujen lopuksi kukaan ei tarvitse täältä mitään, kun lähdemme. Äiti kuittasi vielä, että "arkku voi tulla täyteen, ja vainaja jää ulkopuolelle". Loppujen lopuksi häntä jo nauratti.

Lue myös toinen hauska tarina kierrätyskäsityöstä Reijan räsymatto -blogista!

Tältä Päivin mummon villatakki näytti:

Ja tältä se näyttää tyynynä!