Kyösti oli parivuotias, kun hän joutui jättämään kotinsa ja pakenemaan talvisotaa yhtenä nuoren äidin neljästä lapsesta. Mitä sinä muistat evakkomatkoista - kirjoita meille!

Nuori äiti pakkasi mukaan neljä lastaan ja matkasi kohti uutta elämää, ikuista evakkoutta. Mukana Kyösi, 2-vuotias. Kyösti hyvästeli kotiseutunsa lopullisesti vuonna 1944.

Tänä päivänä hän kiittää äitiään siitä, ettei hänelle jäänyt evakkotaipaleita ahdistavia muistoja – muistoja kyllä paljonkin.

– Oikeastaan en ymmärtänyt alkuun, että mekin olimme evakkoja. Kuvittelin, että evakkoja olivat vain sellaiset, jolla oli lehmiä, Kyösti kertoo muistelee nyt.
Evakkotaipaleelle joutui Suomessa lähtemään noin 430 000. Talvisodan jälkeen monet palasivat kotiseudulleen, mutta joutuivat palaamaan takaisin. Tiet ja junat olivat täynnä väkeä ja karjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monien evakkotaival oli raskas ja sopeutuminen uuteen paikkaan kesti pitkään. Erityisen raskasta se oli karjalaisille, jotka joutuivat jättämään kotiseutunsa kahdesti. Evakkoja ei toivotettu kaikkialla iloisesti tervetulleiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syyskuun 19. päivä vuonna tehtiin välirauhansopimus. Tuosta päivästä on 70 vuotta. Se oli suomalaisille raskas päivä: Karjala menetettiin.

Kerro meille oma evakkomuistosi tai isovanhempiesi tai sukulaistesi tarina ja lähetä halutessasi myös kuvia aiheesta 29. elokuuta mennessä. Julkaisemme kuvia ja tarinoita syksyn mittaan et:n verkkosivuilla ja lehdessä. Mikäli et halua kuviasi julki, kerrothan siitä erikseen.

Kuvat ja tarinat voi lähettää sähköisesti osoitteella et-lehti@sanoma.com ja kirjeet osoitteella ET-lehti, PL 100, 00040 Sanoma

Voitte kirjoittaa muistojanne myös alla olevaan kommenttikenttään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla