Moni meistä katsoo televisiota paljon ja pilkkopimeässä, vaikka tiedossa on, miten paljon pimeys meitä väsyttää. Tässä seitsemän vinkkiä, joilla saat tv:n katselutilaan silmiä ja mieltä lepuuttavan valaistuksen.

Suomalaisten tv-katselua mittaavan Finnpanelin mukaan television äärellä ollaan keskimäärin kolme tuntia päivässä eli 21 tuntia viikossa.

Kulutuselektroniikan valmistaja Samsung teetti selvityksen, josta selvisi että liki 40 prosenttia sammuttaa valot katsoessaan televisiota. Kyselyyn vastasi marraskuussa 2016 tuhat suomalaista, iältään he olivat 18–65-vuotiaita. 

Oikein valaistussa tilassa tv:n katselu rasittaa silmiä vähemmän ja elimistön vireystila säilyy. Tässä valosuunnittelija Tatiana Bibikovan ja Samsungin vinkit tv:n katselutilan valaisuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Valaise television taustalla oleva seinä. Näin vähennät silmiä rasittavaa kirkkaan tv-ruudun ja seinän välistä kontrastia.
  2. Vältä liian kirkkaita valoja. Suuntaa valaistus muualle kuin suoraan television katsojiin.
  3. Jaa valo useisiin eri kohtiin ja vaihteleville korkeuksille. Tällöin katsomispaikka ei vaikuta katselukokemukseen.
  4. Valitse LED-valoista lämpimät valosävyt. 2700 Kelviniä vastaa tyypillisen hehkulampun valosävyä, mikä luo kodikkaan tunnelman tv:n katselutilaan.
  5. Suosi LED-valaisimia, joiden valosävyä ja kirkkautta voit säätää esimerkiksi himmentimellä tai varjostimella.
  6. Yhdistele pehmeää valoa, suoraan lattialle tai seinille kohdistettua valoa ja kotisi kauniita yksityiskohtia korostavia valoja.
  7. Suuntaa katto-, pöytä- ja lattiavalaisimia eri suuntiin, jotta voit välttää kiiltävien pintojen aiheuttamia häiritseviä heijastumia. Yleinen ongelma ovat esimerkiksi peilien ja taulujen heijastavat lasipinnat. Televisiovalikoimissa on nykyään myös laitteita, jotka on käsitelty heijastuksia ehkäisevällä pinnoitteella.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla