Venäläisturistit ovat alkaneet jo varautua siihen, että ruokatarjonta supistuu vientikiellon takia. Lappeenrannan markettien ruokaosastoilla hamstraus alkoi näkyä jo viime viikonloppuna: ostosturisteja oli aiempaa enemmän.

Marketeista kerrotaan, että Lappeenrannassa ei koettu varsinaista ostosryntäystä, mutta tavallista vilkkaampi kauppapäivä kuitenkin.
– Täytyy tunnustaa, että pientä vilkastumista on havaittavissa, sanoo Lappeenrannan Prisman johtaja Jari Antikainen.
Hänen kollegansa Reijo Tervo K-Citymarketista havaitsi saman ilmiön:
– Pientä viriämistä oli havaittavissa. Varsinaisesta ostosrallista ei voida puhua.
Kauppiaat ovat kuitenkin toiveikkaita, mutta varovaisia. He eivät uskalla ennustaa, miten paljon myynti lisääntyy ja, miten suuri ryntäys on odotettavissa.
– Suurin osa asiakkaistamme on kuitenkin suomalaisia, Antikainen muistuttaa.

Soija myy hyvin

Venäjä ilmoitti viime torstaina, että se ottaa käyttöön vastapakotteet, jotka merkitsevät muun muassa lihan, kasvisten ja maitotuotteiden tuontikieltoa ulkomailta tuotaville elintarvikkeille. Kielto koskee EU-maita, Yhdysvaltoja, Kanadaa, Australiaa ja Norjaa.
Perinteisesti venäläiset ovat ostaneet Suomesta kalaa, kahvia, pesuaineita ja vaatteita. He arvostavat laatua.
– Nyt myös erikoisruokavaliosta tarkoitetut tuotteet, muun muassa soija, sekä lastenruuat ovat tehneet hyvin kauppansa, kertoo Tervo.

Hyllyt täyttyvät nopeasti

Lappeenrantalaismarketeissa uskotaan, että hyllyt pystytään täyttämään nopeasti, vaikka ostajien määrä kasvaisi merkittävästi. Tarvittaessa lisähenkilökuntaa saadaan palkattua nopeasti.
Vaikka Venäjän tilanne huolestuttaa kauppiaitakin, he ovat hyvillään, jos myynti kääntyisi nousuun. Muun muassa ruplan heikkeneminen on saanut aikaan sen, että ostosturistien määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisen vuoden aikana.
– Myynti on romahtanut kymmeniä prosentteja, myöntää Antikainen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jobbarit liikkeelle?

Kun 1990-luvun lopulla ostoksille Venäjältä Suomeen tulijat olivat äkkirikastuneita, tulee ostoksille nyt keskiluokkaiset, työssäkäyvät venäläiset.  Nyt arvellaan, että myös jobbarit alkavat hankkia ruokatavaroita ja, että niiden uudelleenmyynnistä saattaa tulla jollekin bisnes.
– Venäläiset ovat kekseliäitä, Tervo tietää, vaikka arvelee, että monet tulevat itse ostoksille Suomeen sen sijaan, että ostaisivat ruokaa kalliimmalla mustasta pörssistä.
Lappeenrannassa on herännyt toivo siitä, että yhä useampi venäläisturisti tulisi kaupunkiin ostoksille. Menet pelkäävät kuitenkin, että Venäjä asettaa maahantuontirajoituksia, jotka koskevat sen oman maan kansalaisilleen.
– Toivottavasti näin ei käy. Venäjän oma teollisuus ei kuitenkaan pysty toimittamaan tarpeeksi vastapakotteiden piiriin joutuneita tavaroita, kauppiaat arveleva.
– Pitäähän venäläisten kuitenkin syödä, Tervo tuumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla