Jokainen tietää kokemuksesta, että huono patja vie yö unet. Mutta millainen on hyvä patja? Selvitimme.

1. Satsaa sänkyyn

Patja on paljon haltija, mutta sen alle tarvitaan kelvollinen sänky. Sängyn ulkonäkö on makuasia, mutta sängyn on oltava riittävän leveä (90 senttiä per henkilö) ja korkea, jotta sängyssä mahtuu kääntymään ja siitä pääsee helposti jalkeille. Sängyn pohjan pitää tukea patjaa tasaisesti ja sängyn rakenteen tulee kestää nukkujien paino nitisemättä ja natisematta.

Hyvän vuoteen vähimmäispituus on nukkujan pituus plus 20 senttimetriä.

2. Valitse tukeva

Hyvä patja on napakka ja tukeva, mutta myötäilee silti vartalon kaaria ja pitää selän hyvässä asennossa. Selkäoireista kärsivä nukkuu yleensä paremmin puolipehmeällä kuin kovalla patjalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nukkujan paino vaikuttaa siihen, millainen patja kannattaa valita. Jos puolisoiden painoero on suuri, parisänkyyn kannattaa ostaa suosiolla kaksi patjaa, kummallekin omansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Patjan paksuudeksi riittää yleensä viitisentoista senttiä, kunhan rakenne on laadukas.

3. Sijauspatja-asiat kuntoon

Sijauspatjalla voi vielä tuunata sänkyä tai parisängyn toista puolikasta mieleisekseen. Hyvä sijauspatja on miellyttävän tuntuinen ja kestää kulutusta. Se myös suojaa varsinaista patjaa kulumiselta ja likaantumiselta. Sijauspatjan suositeltu vaihtoväli on viitisen vuotta.

4. Koemakaaminen välttämätöntä!

Patja pitää aina testata ennen ostopäätöstä. Asiantuntevaa myyjää kannattaa kuunnella, muttei liikaa. Ennen kaikkea tulee kuulostella omia tuntemuksiaan.

Patjan valinta ei ole raketti- eikä edes lääketiedettä. Jos ryhti on kunnossa ja patja tuntuu eri nukkuma-asennoissa hyvältä, se on luultavammin hyvä.

5. Tutustu tyyppeihin

Joustinpatja on sitä parempi, mitä enemmän siinä on jousia. Joustinpatjan pehmusteen tulee olla niin paksu, että jouset eivät tunnu päällisen läpi.

Vaahtomuovipatjan etuja ovat keveys ja edullisuus, mutta vastapainoksi käyttöikä on lyhyt, sillä patja menettää nopeasti muotonsa. Kun patja on painunut, se kannattaa vaihtaa saman tien uuteen.

Tempur on valmistettu kennomaisesta polyuretaanista. Se tukee kehoa ja poistaa painerasitusta. Patja on myös pölypunkkisuojattu. Toisaalta Tempur on kallis ja painava eikä säilytä parhaita ominaisuuksiaan loputtomiin.

Perinteinen futon on valmistettu karstatusta puuvillasta. Sen parhaita puolia ovat hengittävyys ja mukavuus. Moni kuitenkin kokee futonin turhan askeettiseksi ja kovaksi.

6. Perjantaisiivous petivaatteille

Kaikkien ihoa vasten olevien vuodetekstiilien tulisi kestää vähintään 60 asteen pesulämpötila, sillä pölypunkit ja ihosta irtoava rasva peseytyvät pois vain korkeissa lämpötiloissa. Vuodevaatteet tulee pestä ja tuulettaa säännöllisesti, mieluiten viikoittain.

Lähteet: Selkäliitto, Kyllä äiti tietää -blogi

Sisältö jatkuu mainoksen alla