Vehreä joulukuusi on ilonasi loppiaiseen saakka, kun hoidat kuusta näillä kuusenkasvattejien oivilla vinkeillä.

1. Tarkista tuoreus

Jos hankit ostokuusen, kysäise sen kaatoajankohta. Sen tulisi olla aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Älä itsekään kaada kuusta tätä ennen.

Voit myös tarkistaa kuusen tuoreuden sen neulasista: nyppää irti neulanen ja taivuta sitä sormiesi välissä. Tuoreen kuusen neulasen pitäisi taipua u-kirjaimen muotoon, ellei kuusi ole jäässä.

2. Kuljeta ja säilytä varoen

Ethän kuljeta kuusta auton katolla suojaamattomana kuin muutaman kilometrin? Jos matka venyy yli 10 kilometriin kuusi pitää pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä joulupuu tarvitsee suojakseen pressun tai kuomun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuusi viihtyy viileässä.Tuulelta suojattu paikka esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella on hyvä valinta siksi kunnes kuusi tuodaan sisälle. Muista laittaa kuusi veteen, esimerkiksi suureen ämpäriin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Sulata hyvin

Jäinen kuusi pitää aina sulattaa hitaasti muutaman lämpöasteen tilassa ennen jalkaan asettamista. Silloin vesi alkaa virrata puun solukossa.

Varaa sulatusaikaa 1–2 vuorokautta. Pidä kuusen tyvi koko ajan kylmävesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voit nostaa puun pesuhuoneeseen. Pidä tällöinkin tyvi kylmävesiämpärissä. Suihkuta runkoa ja neulastoa kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Jätä kuusi suihkun jälkeen vedellä täytettyyn ämpäriin ja suihkuta neulaset muutaman tunnin jälkeen uudelleen. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

4. Siisti kuusi

Poista pakkausverkko vasta sulatuksen jälkeen. Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi.

5. Älä poista kuorta

Ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

6. Juota runsaasti vettä

Tyven leikkauspinnan pitää olla vedessä koko ajan. Muutoin tyven solukko kuivuu ja menettää imukykynsä. Tästä seuraa neulasten ennenaikainen variseminen.

Kuusi imee vettä eniten ensimmäisen vuorokauden aikana. Harvaan kuusenjalkaan mahtuu niin paljon vettä kuin janoinen kuusi tarvitsee, joten tarkista veden määrä päivittäin. Veden pinta ei saa laskea kuusen leikkauspinnan alapuolelle.

Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Iloista joulua sinulle ja kuusellesi!

Lähde: www. joulupuuseura.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla