Talvitamineet on pian aika raivata naulakosta. Edessä on joko kauhea pyykkisouvi tai kallis pesulareissu. Ei välttämättä kumpaakaan, Marttojen Hanna Pikkarainen rohkaisee.

Villakangastakkia ei useinkaan voi pestä itse, vaan vaatteessa on kuivapesua suositteleva merkki. Pesulaan siis? Ei suinkaan aina.

– Ellei vaatteessa ole näkyvää tahraa, sille riittää mainiosti kevyt harjaus ja tuuletus ennen kesäsäilöön laittamista, sanoo Uudenmaan Marttojen kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen.

Pienen paikallisen likaläikän tai vaikkapa kaulukseen tarttuneen hajuveden tuoksun saa pois kotikonstein.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Hieman hellävaraista pesuainetta, esimerkiksi sappisaippuaa, tahrakohtaan ja tuon kohdan kevyt pesu ajavat asian, Pikkarainen neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Villavaatteet pitävät yleisesti tuuletuksesta, joten tästä kannattaa aloittaa ennen kuin heittää neuleen veteen.

Untuva pörhistyy kuivurissa

Toppavaatteet sopii pestä kotona, olipa täytteenä polyesteriä tai untuvaa. Korkeintaan 40 asteen pesulämpötila, tavallista niukemmin valkaisematonta hienopesuainetta ja hellavarainen pesuohjelma tuottavat yleensä parhaan lopputuloksen.

Hidas kuivatus on untuvalle kauhistus. Linkous ja rumpukuivaus saavat untuvat pörhistymään mukavasti entiselleen. Untuvavaatteita kannattaa myös pöyhiä kuivumisen aikana.

– Vaatteen hoito-ohjeita on hyvä noudattaa ja niihin kannattaa tutustua jo vaateostoksilla. Jos ohjeet ovat kovin monimutkaiset, voi ostosta vielä harkita uudelleen, Pikkarainen huomauttaa.

Myös järki kannattaa ottaa käteen samalla, kun perehtyy hoito-ohjeisiin: liioittelua esiintyy Pikkaraisen mukaan vaatteiden kiivaassa pesurytmissä.

– Sen sijaan, että pesee puolipuhdasta pyykkiä koko pesuohjelman läpi koneessa, kannattaa miettiä esimerkiksi hihansuiden tai kauluksen täsmäpuhdistusta.

Liian pieni pesukone?

Joskus untuvatakkien ja erityisesti -peittojen kansa vastaan tulee kotikoneen pieni koko.

Jos pyykkien joukkoon ei koneeseen saa kättänsä mahtumaan, on pesutilaa liian vähän. Mikä neuvoksi?

– Olisiko jollakin sukulaisella tai ystävällä tarpeeksi suurta konetta, jota voisi lainata pientä palvelusta vastaan, Pikkarainen vinkkaa.

Jos kärsit siitepölyallergiasta...

...pyykkiä ei tulisi kuivattaa eikä vaatteita tuulettaa ulkona pahimman pölykauden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla