Tämä kuva on kuvituskuva eikä kuvan kone liity jutun testiin.
Tämä kuva on kuvituskuva eikä kuvan kone liity jutun testiin.

Onko 20 asteen kylmäpesuohjelmasta tahrojen poistajaksi?

Euroopan unionissa tuli vuonna 2013 voimaan ekosuunnitteludirektiivi, joka määräsi 20 asteen pesuohjelman uusiin pyykkikoneisiin. Tarkoituksena on säästää kuluttajien sähköä.

Kuluttaja-lehti kokeili uusien koneiden kylmäpesuohjelmat ja totesi, että sähkönkulutukseen pesulämpötilan laskemisella on merkitystä. 60 asteen ohjelma voi kuluttaa jopa seitsemän kertaa enemmän sähköä kuin 20 asteen ohjelma.

Jos pyykkiä pesee vaikka kolme kertaa viikossa ja valitsee joka kerta 20 astetta, voi vuodessa säästää noin 20–30 euroa, Kuluttaja-lehti laski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä sitten pesujälki? 11 pyykkikoneen testissä selvisi, että 20 asteen pesu voi olla yhtä tehokas kuin 40 asteen pesu. Tietyt liat lähtivät kaikilla koneilla 20 asteessa yhtä hyvin kuin 40 asteessa. Tahrat olivat peräisin suklaasta ja salaatinkastikkeesta. Kannattaa silti muistaa, että kaikki tahrat eivät lähde kylmäpesussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos käyttää vaikkapa atooppisen ihon voiteita, niin ne eivät lähde 20 asteessa, sanoo Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa Kuluttajassa.

Parhaiten pesi odotetusti 60 asteen ohjelma.  Tosin tee, veri ja muste eivät irronneet kankaista kunnolla, vaikka ohjelma oli mikä tahansa. 

Huuhteluhuomio!

Kuluttaja-lehden testikoneet olivat lähinnä 500–800 euron hintaisia ja joukossa oli yksi 1500 euronkin kone, mutta silti huuhtelu oli kaikkien koneiden suuri kompastuskivi. Huono lopputulos jätti vaatteisiin pesuainejäämiä. Herkkäihoisten kannattaakin harkita ylimääräisiä huuhteluita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla