Tiesitkö, että joissain palvelutaloissa voi olla vuokra-asuntoja lyhytaikaisille vuokralaisille? Kettutien palvelutalossa Helsingin Herttoniemessä on kolme kalustettua ja pari kalustamatonta asuntoa putkiremppapakolaisille.

Vanhojen kerrostalojen putkiremontti kestää noin kolme kuukautta. Vanhoissa kerrostaloissa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, joille yksi evakkomahdollisuus on palvelutalo.

Helsinkiläisessä Kettutien palvelutalossa on 86 asuntoa vakituisille asukkaille. Näistä kolme on varattu lyhytaikaiseen vuokra-asumiseen esimerkiksi putkiremontin ajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lyhytaikaiseen asumiseen tarkoitetuille asunnoille on lupa poiketa arava- ja korkotukilainojen ehdoista. Hakijan tulee mielellään olla yli 65-vuotias, kertoo Kettutien palvelutaloyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Kehälinna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asunnoista peritään neliöperusteinen maksu, joka sisältää vuokran, yhden henkilön vesimaksun, sähkön ja kalusteet sekä keittiövarusteet. Esimerkiksi 39-neliöisen asunnon maksu on 780 euroa ja 48-neliöisen 970 euroa.

Kalustettujen asuntojen lisäksi väliaikaiseille asujille on tarjolla kaksi kalustamatonta asuntoa.

Kehälinna kertoo, että putkiremonttiasuntoja on vuokrattu kahden vuoden ajan, ja kysyntä on kova. Viime vuonna niissä oli asukkaita kymmenestä putkiremonttiasunnosta.

"Asuntoja on välillä tyhjilläänkin"

Mikä saa palvelutalon omistavan tahon panostamaan putkiremonttiasuntoihin? Eikö vakituisille asunnoille olisi enemmän kysyntää?

– Asukkaiden keski-ikä on korkea, joten vaihtuvuus on suuri. Välillä asuntoja tuppaa olemaan tyhjilläänkin. Putkiremonttiasunto on meille tapa mainostaa taloa, kun asukkaat pääsevät kokeilemaan täällä asumista. Talolla on myös ollut maine veteraanitalona, eikä tänne ole osattu hakea, Kehälinna perustelee.

Kehälinna tietää, että joihinkin palvelutaloihin on otettu asumaan myös opiskelijoita edullisella vuokralla ja esimerkiksi tietyn tuntimäärän seurusteluvelvoitteella vanhusten kanssa.

– Kaikki palvelutalot miettivät, mitä tehdä ajoittain tyhjinä oleville asunnoille. Toisin kuin moni luulee palvelutaloihin ei aina ole pitkiä jonoja. Kovin pientä eläkettä saavilla ei tähän asumiseen ole varaa, vaikka meillä on maltilliset hinnat, Kehälinna sanoo.

Vakituisille asujille on myös varallisuuskatto, eli esimerkiksi Kettutieltä ei voi vuokrata asuntoa, jos on paljon varallisuutta. Yhden aikuisen tuloraja on 3 000 euroa ja varallisuusraja 87 000 euroa.

– Palvelutalon pyörittäminen on luvanvaraista toimintaa, jota viranomaiset seuraavat. Meillä taustalla on helsinkiläiset veteraanijärjestöt ja Itä-Helsingin Lähimmäistyö Hely ry, Kehälinna toteaa.

Helsinkiläinen Valmu Ranta, 95, viihtyi kerrostalokodissaan 52 vuotta. Taloon oli tulossa putkiremontti, jota pakoon hän oli lähdössä kolmeksi kuukaudeksi Kettutien palvelutaloon. Lopulta hän päättikin muuttaa sinne kokonaan, sillä palvelutalossa voisi olla turvallisempaa kuin kotona.

Lue lisää Valmu Rannan ratkaisusta muuttaa palvelukotiin ET-lehden numerosta 3/2017. Pääset tutustumaan digilehteen klikkaamalla tästä

Sisältö jatkuu mainoksen alla