Liisa Vesapuu tarjoilee ehkäpä kesäkeittoa perheen rouvalle, pojalle ja tämän kaverille kesähuvilan verannalla. Maalla Liisan ei tarvinnut käyttää työpukua.
Liisa Vesapuu tarjoilee ehkäpä kesäkeittoa perheen rouvalle, pojalle ja tämän kaverille kesähuvilan verannalla. Maalla Liisan ei tarvinnut käyttää työpukua.

Liisa Vesapuu valmisti yli 25 vuotta helsinkiläisperheen juhlapäivälliset, naisväen lounaat ja yöpalat teatteri-illan jatkoille. Reseptit hän kirjasi salaiseen ruutuvihkoonsa, johon ET:n lukijat nyt pääsevät kurkistamaan.

Helsinkiläisperhe eli elämää, joka tuo mieleen vanhat suomalaiset elokuvat. Kotiapulainen – Liisa Vesapuu peräti 25 vuoden ajan – pyöritti taloutta, ja kesäksi muutettiin huvilalle.

Vesapuu joutui toisinaan olemaan tiukkana kuin konsanaan Suomisen elokuvaperheen tukipylväs, Hilda, jota Siiri Angerkoski niin mainiosti näytteli.

–  Joskus olin sunnuntaina ollut iltapäivävapaalla ja myöhään kotiin palatessani minulle oli kasattu tiskivuori keittiöön odottamaan. Pakko oli tiskit hoitaa ennen aamua, mutta kyllä silloin varmaan kuului koko lukaaliin, että minä siellä pesin yömyöhään astioita. Ja joskus sanoin pahastikin. Kummasti se helpotti, kun sai vähän omaa mieltä purettua, Liisa Vesapuu muistelee.


 Liisa Vesapuu kattaa kahvipöytää perheen kesäpaikalla Espoon Purolassa, 1940-luvun lopulla.

Liisa tottui syömään nopeasti hotkaisten.

– Kyläilin välillä erään piikatuttavani luona, joka valitti toistuvasti, että söin liian nopeasti, Liisa Vesapuu kertoo.

Jouluaattona kotiapulainenkin kutsuttiin syömään perheen pöytään, muutoin Liisa söi aina yksin keittiössä.

– En minä siellä keittiössäkään pöydän ääreen istunut vaan pistelin tiskipöytään nojaten, joskus suoraan kattilasta. Jos ovikello olisi soinut, olisin päässyt siitä nopeasti avaamaan, kun olin jo valmiiksi ylhäällä, Liisa Visapuu sanoo.

Veikon-päivänä piti laittaa hernelaatikkoa.

Hernelaatikko oli pula-ajan ruokaa, joka valmistettiin perheen rouvan äidin reseptillä. Ruoka muistutti maksalaatikkoa, mutta maksan asemesta laatikkoon laitettiin hernemuhennosta. Valmiiden annoksien päälle valutettiin voisulaa.

Sitä söivät niin oma perhe kuin vieraatkin.

– Ei sitä lautaskaupalla syöty, vieraat tulivat usein suoraan töistä, ja he pistelivät seisten hernelaatikkoa suoraan aseteilta. Lisäksi tarjoiltiin muun muassa ruispipareita ja pähkinäkakkua. Ruispipareita oli ikävä leipoa, sillä voista ja ruisjauhoista tehty taikina oli niin haurasta, Liisa Vesapuu muistelee.

Kun Veikon-päivä erään kerran osui sunnuntaille, jäi hernelaatikko valmistamatta, ajateltiin että vieraat varmasti söisivät lounaan kotonaan. Mitä vielä.

– Eikös joku vieraista sanonut sitten lähtiessään, että miksi sitä hernepuuroa ei ollut tarjolla. Eräs rouva harmitteli, että olisi halunnut pikkuleipiä ja oikein piirsi kämmeneensä piparin mallin. Niin vaativia ja rohkeita vieraat olivat, Vesapuu kertoo.

Hernelaatikkoa Liisa Vesapuulle valmistaa nyt hänen siskontyttärensä. 

Kesäpaikka oli saaressa Parkanossa.

Liisa-apulainen nautti maalaiselämästä. Saaressa saunottiin ja uitiin monta kertaa päivässä.

Päiväkahvit juotiin kesäisin usein pihalla. Kahvi kannettiin pöydän ääreen korissa ja pistettiin myssyn alle.

– Ennen kuin vein pannun, otin siitä itselleni kupillisen, ja join sen keittiön kynnyksellä istuen. Perhe oli kulman takana, emme nähneet toisiamme, Liisa Vesapuu kertoo.

Joskus eväät pakattiin koriin ja perhe souti toiselle puolelle saarta kahville. Perheen päivälevon aikaan Liisa poimi mustikoita. Erään kerran hän paistoi itselleen ison lätyn ja hienonsi mustikat siihen.

Valmistamiensa ruokien reseptit Liisa-apulainen kirjasi kauniilla käsialallaan ruutuvihkoon.

– Samaan vihkoon kirjasin, mitä olin tarjonnut vieraille edellisellä kerralla, sillä perhe syytti minua kalkkeutumisesta kun en heti kysyttäessä muistanut. Kirjoitin vihkoon muistiin myös, millaiset pöytä- ja lautasliinat olivat olleet käytössä, Vesapuu kertoo.

Perhe järjesti Liisalle yllätysjuhlat.

Tuolloin hän oli palvellut talossa kymmenen vuotta.

– Jos olisin juhlia valmistellessani tiennyt, että ne olivat minulle, olisi saman tien häipynyt paikalta. Perhe väitti vieraiden tulevan kahville ennen teatteriin menoa. Roskaämpäriä he eivät päästäneet minua tyhjentämään, sillä vieraat odottivat jo rapussa, Liisa Vesapuu muistelee.

Perhe oli käskenyt Liisaa pukeutumaan mustiin, sillä rovastikin olisi tulossa paikalle. Yllätys oli melkoinen.

– Joukossa oli minunkin tuttaviani. Sain kukkia ja kunniamerkin. Koska olin tavallaan vieras, ei minun myöskään tarvinnut tarjoilla kahvia, Liisa Vesapuu kertoo.

Liisan sijasta Helsingin yliopiston kanslianeuvos Kaarlo Koskimies, kookas herra, tarttui keittiössä isoon viiden litran kahvipannuun. Koskimies ei tiennyt, että isolla pannulla vain keitettiin kahvi, joka sitten tarjoiltiin vieraille pienemmistä pannuista.

– Eihän sitä isoa ollut edes kiillotettu, Liisa Vesapuu muistelee.

Liisa Vesapuulle ehti kertyä muistoja työvuosilta kotiapulaisena saman perheen palveluksessa neljännesvuosisadan ajalta.

Liisa Vesapuu ihmettelee edelleen, kuinka paljon hän aikanaan ehti tekemään. Juhlien jälkeen hän oli keittiössä viimeinen ja aamuisin hän hiipi paikalle ensimmäisenä valmistamaan aamupalaa. Siinä ei työtunteja laskettu.

 

 

 

Hernelaatikko Liisan tapaan

Hernemuhennos

3 dl kuivia herneitä liotetaan yön yli reilussa vedessä.

Liotetut herneet, 5 dl vettä, 1 tl suolaa ja ripaus sokeria.

Kiehuvaan herne-vesi seokseen lisätään suola ja sokeri. Keitetään kannen alla kypsäksi miedolla lämmöllä n 40-55 min,  löysä muhennos. Jos muhennoksesta meinaa tulla paksua, lisää vähän vettä.

Lisää valmiiseen muhennokseen 50 g voita.

Riisipuuro

1 dl vettä, 1 dl puuroriisiä, 5 dl maitoa, 1/2 tl suolaa ja 30 g voita.

Lisää kiehuvaan veteen riisit ja anna veden imeytyä niihin. Lisää maito ja hauduta kannen alla löysä puuro noin 40 min. Lisää valmiiseen puuroon suola ja voi.

Hernelaatikko

Hernemuhennos, riisipuuro, 1 reilun kokoinen sipuli, 4 rkl siirappia, 1/2 tl valkopippuria, 2 tl meiramia, reilu 1 dl rusinoita ja 1 kevyesti vatkattu muna.

Kuullota hienoksi silputtu sipuli voissa. Yhdistä huoneenlämpöiset muhennokset. Lisää joukkoon kevyesti vatkattu muna, kuullotettu sipuli ja mausteet. Tarkista tarvitseeko suolaa lisätä.

Kaada seos yhteen isoon tai useampaan pieneen vuokaan. Laita pinnalle reilusti voinokareita ja paista 180 asteessa noin 45-50 min. kunnes pinta on kauniin ruskea.